Pečená kachna se zelím, lokši a bramborovými knedlíky | Coolinářka
4. 11. 2019

Pečená kachna se zelím, lokši a bramborovými knedlíky

Ingredience

  • na kachnu:
  • chlazená kachna bez drobů
  • sůl
  • kmín
  • 2 kyselejší jablka
  • na zelí:
  • 1 malá hlávka červeného zelí
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžička celého kmínu
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce brusinkové marmelády
  • 50 ml octa
  • cukr
  • sůl
  • na lokše:
  • 250 g ve slupce uvařených brambor
  • cca 70 g hladké mouky
  • sůl
  • kachní sádlo
  • na knedlíky:
  • 450 g ve slupce uvařených brambor
  • 1 vejce
  • cca 200 g hrubé mouky
  • sůl

Blíží se svátek sv. Martina o něm snad v každé domácnosti nechybí husí nebo kachní pečínka. Já peču radši kachnu než husu, chutná nám víc. A jak ji dělám, to se dnes dozvíte. Tak dobrou chuť!

Recept vznikl ve spolupráci s Košík.cz

Postup

  1. Celou kachnu den předem důkladně omyjte a osušte papírovou utěrkou. Ze všech stran ji osolte a okmínujte, do dutiny kachny dejte na osminky nakrájené jablka. Takto připravenou kachnu v pekáči přiklopte a nechte přes noc odpočívat v lednici. 

    Pokud chcete upečenou kachnu k obědu, je třeba si trochu přivstat. Brzy ráno ji přikrytou dejte péct do horkovzdušné trouby na 125 stupňů. Takto zvolna ji stále přiklopenou pečte cca 4 a půl hodiny.  

    Kachna dokonale změkne a vypeče se z ní množství sádla. Po této době kachnu odklopte a přendejte s jen trošku podlitou sádlem do jiného pekáče a na posledních cca 30 minut ji dopečte dozlatova při 180 stupních.  

  2. V průběhu pečení kachny je čas na přílohy. Dejte si vařit celé neoloupané brambory doměkka a ty pak nechte zcela zchladnout.  

    Červené zelí nasekejte na jemné proužky a ty dejte do velkého, ideálně litinového hrnce. Zelí podlijte troškou vody, přidejte k němu lžíci sádla (můžete klidně použít i vypečené sádlo z kachny), osolte ho a okmínujte. Hrnce přiklopte a zelí duste doměkka asi 20 – 30 minut. Změklé zelí zaprašte hladkou moukou a zamíchejte. Nakonec zelí dle chuti ochuťte brusinkami, troškou octu, solí a případně trochou cukru.  

  3. Nyní je čas na lokše: Uvařené a vychladlé brambory nastrouhejte na jemném struhadle a přendejte do mísy. Přidejte hladkou mouku a ručně vypracujte pružné nelepivé těsto, až nyní ho osolte. Osolené těsto řídne, tak pracujte rychle. Vyválejte tenké placky a ty z obou stran pečte na rozpálené suché pánvi nebo litinové plotýnce. Ještě horké je potřete vypečeným kachním sádlem. 

  4. A nakonec připravíme knedlíky. Do velkého hrnce dejte vařit osolenou vodu. Zbytek uvařených brambor oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte k nim vejce a hrubou mouku v množství, aby se těsto nelepilo, nakonec těsto lehce osolte. Utvořte z něho dvě šišky a ty dejte vařit na cca 20 minut do osolené vody.  

  5. Upečenou kachnu servírujte se zelím, nakrájenými knedlíky a lokši. Vše lehce přelijte vypečeným omastkem.  

Recepty z masa

Recepty z masa

Instagram feed

Left Menu IconSledujte mě
Menu