Ingredience
- maso z pečené husy
- husí sádlo
- NA LOKŠE:
500 g vařených brambor- cca
150 g hladké mouky - sůl
- NA OMÁČKU:
200 g švestkových povidel- voda nebo uzený vývar
- špetka skořice
2 lžíce másla1 lžíce hladké mouky
Bramborové lokše možná děláte jako přílohu ke svatomartinské huse. Já vám dnes přináším recept, tak je povýšit na samostatný hlavní chod. Ideální způsob, jak skvěle zužitkovat zbytek svatomartinské husí pečínky!
Postup
Nejprve si připravte povidlovou omáčku
Rozpuštěné máslo zaprašte hladkou moukou a vzniklou jíšku zalijte trochou uzeného vývaru nebo vody
Do vzniklé směsi přidejte povidla a vše smíchejte a chvíli vařte
Omáčku dochuťte skořicí a solí
Teď je čas na lokše
Uvařené a vychladlé brambory nastrouhejte na jemném struhadle a přendejte do mísy
Přidejte hladkou mouku a ručně vypracujte pružné nelepivé těsto, až nyní ho osolte
Ihned (po osolení těsto řídne) vyválejte tenké placky a z obou stran je pečte na rozpálené suché pánvi, nebo pokud máte plynový sporák, použijte litinovou plotýnku
Nakonec je pomašlujte husím sádlem.
Lokše podávejte s obraným natrhaným husím masem, přelité povidlovou omáčkou.
Dobrou chuť!Tento recept vznikl ve spolupráci s http://www.kosik.cz


