Čatný z rybízu a červené cibule | Coolinářka
20. 7. 2015

Čatný z rybízu a červené cibule

Ingredience

  • 2 střední červené cibule
  • 1 červená paprika
  • 3 cm zázvoru
  • 1/2 chilli papričky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 200 g červného rybízu
  • 200 ml červeného vinného octa
  • 140g želírovacího cukru
  • 1 lžička koření pěti vůní
  • sůl

Jestli nevíce co s červeným rybízem a marmelády už máte plnou spíž, zkuste toto skvělé pikantní čatný! Mně opravdu nadchlo. Výborně se hodí například ke grilovanému masu nebo sýrům. My ho měli se špízy s masem z kuřecích stehen, které jsem předem naložila do v zakysané smetany s čerstvými bylinkami. Navíc je jeho příprava velmi rychlá a jednoduchá!

Postup

  1. Nejprve na oleji orestujte na měsíčky nakrájenou červenu cibuli a na kostičky nakrájenou červenou papriku

  2. Až cibule zesklovatí, přiklopte pánev pokličkou a duste ještě asi 5 minut

  3. Poté odstavte a do litinového hrnce či pánve dejte najemno nakrájený zázvor, česnek a chilli papričku

  4. To zalijte 100 ml vinného octa a nechte asi 4 minuty odkryté vařit

  5. Pak do této směsi přidejte papriku s cibulí, zbytek octu, lžičku soli a směs koření pěti vůní (lze ho koupit např. v Tescu v regálu s orientálními surovinami)

  6. Vše zasypte želírovacím cukrem a nechte vařit, dokud se cukr nerozpustí nejméně 5 minut

  7. Nakonec do směsi přidejte červený rybíz a povařte ještě asi 3 minuty.
    Takto připravené čatný rozdělte do skleniček a skladujte v lednici (zde vydrží až 3 týdny) nebo zavařte

  8. Toto množství vydá asi na dvě skleničky, takže pokud si chcete čatný zavařit do zásoby, udělejte ho z dvojnásobné dávky.
    Dobrou chuť!

Pečivo, přílohy, pesta, krekry, ...

Pečivo, přílohy, pesta, krekry, ...

Instagram feed

Left Menu IconSledujte mě
Menu