Ingredience
2 střední červené cibule1 červená paprika3 cm zázvoru1 /2 chilli papričky2 stroužky česneku2 lžíce oleje200 g červného rybízu200 ml červeného vinného octa140 g želírovacího cukru1 lžička koření pěti vůní- sůl
Jestli nevíce co s červeným rybízem a marmelády už máte plnou spíž, zkuste toto skvělé pikantní čatný! Mně opravdu nadchlo. Výborně se hodí například ke grilovanému masu nebo sýrům. My ho měli se špízy s masem z kuřecích stehen, které jsem předem naložila do v zakysané smetany s čerstvými bylinkami. Navíc je jeho příprava velmi rychlá a jednoduchá!
Postup
Nejprve na oleji orestujte na měsíčky nakrájenou červenu cibuli a na kostičky nakrájenou červenou papriku
Až cibule zesklovatí, přiklopte pánev pokličkou a duste ještě asi 5 minut
Poté odstavte a do litinového hrnce či pánve dejte najemno nakrájený zázvor, česnek a chilli papričku
To zalijte 100 ml vinného octa a nechte asi 4 minuty odkryté vařit
Pak do této směsi přidejte papriku s cibulí, zbytek octu, lžičku soli a směs koření pěti vůní (lze ho koupit např. v Tescu v regálu s orientálními surovinami)
Vše zasypte želírovacím cukrem a nechte vařit, dokud se cukr nerozpustí nejméně 5 minut
Nakonec do směsi přidejte červený rybíz a povařte ještě asi 3 minuty.
Takto připravené čatný rozdělte do skleniček a skladujte v lednici (zde vydrží až 3 týdny) nebo zavařteToto množství vydá asi na dvě skleničky, takže pokud si chcete čatný zavařit do zásoby, udělejte ho z dvojnásobné dávky.
Dobrou chuť!


