Vánoční Pavlova | Coolinářka
5. 12. 2016

Vánoční Pavlova

Ingredience

  • 3 vaječné bílky
  • špetka soli
  • 180g cukru krupice
  • 1 lžička bílého vinného octu
  • 1/2 lžíce škrobu
  • 200 ml smetany ke šlehání delux (kunínská červená)
  • vanilkový cukr
  • ovoce (jahody, lesní plody, semínka granátového jablíčka, …)
  • moučkový cukr, čokoládová poleva na ozdobení

Pavlova – tento celosvětově známý a oblíbený dezert se objevuje čím dál častěji i u nás. Tak proč si nezpestřit vánoční tabuli něčím novým, zvlášť když ho připravíte a neservírujete v této efektní podobě vánočního věnce.
Pavlovu tvoří tři dobroty – sněhová pusinka, vanilková šlehačka a čerstvé ovoce.

Postup

  1. Troubu předehřejte na cca 160 stupňů

  2. Vaječné bílky nejprve vyšlehejte se špetkou soli na tuhý sníh

  3. Nyní do něho postupně zašlehejte cukr krupici, tak aby se každá dávka cukru vždy zcela rozpustila

  4. Nakonec do hmoty krátce zašlehejte škrob a ocet

  5. Na plech položte pečící papír.
    Velkou lžící přendejte tuhý lesklý sníh na pečící papír do tvaru věnce.
    Plech ihned přesuňte do trouby a snižte teplotu na cca 110 stupňů

  6. Plech v troubě dejte do nejnižší polohy

  7. Pusinku sušte asi 30 – 40 minut

  8. V průběhu pečení občas otevřete dvířka trouby

  9. Pokud by Pavlova začala příliš hnědnout, snižte teplotu

  10. Po upečení nechte bílkový věnec zchladnout v otevřené troubě

  11. Mezitím si vyšlehejte smetanu ke šlehání delux s vanilkovým cukrem.
    Vychladlý věnec ozdobte šlehačkou, čerstvým ovocem, čokoládovou polevou a moučkovým cukrem.
    Dobrou chuť!

    Tento recept najdete také v mé Vánoční kuchařce pro kluky a holky.

Vánoce a Silvestr

Vánoce a Silvestr

Instagram feed

Left Menu IconSledujte mě
Menu