Kefírová buchta s červeným rybízem | Coolinářka
8. 10. 2021

Kefírová buchta s červeným rybízem

Ingredience

  • 280 g hladké mouky
  • 150 g cukru moučka
  • 4 lžíce kakaa
  • 500 ml kefíru
  • 120 ml oleje
  • 3-4 lžíce medu
  • 1 vejce
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • cca 120 g červeného rybízu (může být i mražený)
  • Na polevu:
  • 200 g hořké čokolády
  • 200 ml 30% smetany ke šlehání
  • máslo a hrubá mouka na vymazání pekáče

Kefírovou buchtu mám spojenou s dětstvím, moje mamka ji dělávala s citronovou polevou. Protože čokoláda si dokonale rozumí právě s kyselou chutí. Proto jsem recept trošku inovovala a do těsta jsem přidala pikantní červený rybíz. Stejně dobře ale v těstě fungují i ořechy nebo ji můžete nechat jen tak.

Postup

  1. Připravte si dvě mísy. V první smíchejte všechny sypké suroviny: hladkou mouku, cukr, kakao, jedlou sodu a prášek do pečiva. 

  2. V druhé míse smíchejte tekuté suroviny: kefír, olej, med a vejce. Použijte ruční metlu. 

  3. Horkovzdušnou troubu předehřejte na 170 stupňů. 

  4. Nyní elektrickým šlehačem postupně zašlehejte sypké suroviny do tekuté směsi. Hotové těsto vlijte na máslem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech či pekáč (ideálně cca 23 × 34 cm) a dejte péct do předehřáté trouby asi na 50 minut. Po cca 15 minutách pečení poklaďte na buchtu kuličky červeného rybízu. Po upečení nechte zcela zchladnout. 

  5. Čokoládovou polevu připravíte následovně: hořkou čokoládu rozlámejte. Smetanu vlijte do hrnce a dejte vařit. Když je vroucí, vypněte sporák a vsypejte do ní rozlámanou čokoládu, nechte ji povolit a pak ruční metlou promíchejte, vznikne hladká lesklá poleva. Vylijte ji na povrch zchladlého moučníku a nechte ztuhnout.

     

Sladká jídla a dezerty

Sladká jídla a dezerty

Instagram feed

Left Menu IconSledujte mě
Menu