Ingredience
- na těsto:
- 440 g polohrubé mouky
- 15 g čerstvého droždí
- 50 g rozpuštěného másla
- 70 g cukru krupice
- 2 žloutky + bílky na potření
- 180 ml vlažného mléka
- špetka soli
- na náplň:
- cca 100 ml mléka
- 1 lžíce másla
- 100 g mletých mandlí
- 100 g mletých vlašských ořechů
- cca 2 lžíce hnědého cukru
- mleté piškoty na zahuštění
- 2 lžíce rumu
U nás v nížině si skutečných sněhových vloček moc neužijeme… Proč si ale neupéct jednu výbornou sladkou! Ve spolupráci s Kulinaria jsem vytvořila tento efektní recept, který nejen zaujme, ale hlavně zachutná!
Postup
Nejprve nechte vzejít kvásek. Do poloviny množství vlažného mléka rozdobte čerstvé droždí, přidejte lžičku cukru a špetku mouky.
V zadělávací míse smíchejte polohrubou mouku se zbytkem cukru a solí. Přidejte vzešlý kvásek, rozpuštěné máslo a žloutky rozšlehané ve zbytku mléka. Hnětacím hákem v robotu nebo ručně důkladně zadělejte těsto. To poté ho poprašte trochou mouky a nechte asi 90 minut kynout.
Mezitím si připravte ořechovou náplň. V hrnci zahřejte mléko s máslem. Do horkého vmíchejte mleté mandle, ořechy, rum a cukr. Směs nechte prohřát a nakonec ji zahusťte mletými piškoty.
Vykynuté těsto rozdělte na čtyři díly. Každý rozválejte do kruhu o stejném průměru cca 25 cm. Na výsuvném plechu Guardini s pečícím papírem skládejte jednotlivé vrstvy – 3 vrstvy těsta pomažte ořechovou náplní – od spodu tedy těsto – náplň – těsto – náplň – těsto – náplň – těsto. Na střed položte skleničku nebo hrníček s užším průměrem a kolem nařízněte koláč na 16 dílů kolem dokola. Každou dvojici dílů vedle sebe pak stočte od sebe a konce přímáčkněte k sobě.
Vločku nechte ještě asi 10 minut kynout na plechu a mezitím si rozehřejte troubu na 180 stupňů (vrchní a spodní ohřev). Povrch pomašlujte vaječným bílkem. Vločku pečte cca 30 minut a pak ji nechte zchladnout na drátěné podložce.