Králík se šípkovou omáčkou | Coolinářka
8. 1. 2022

Králík se šípkovou omáčkou

Ingredience

  • 4 králičí stehna
  • 2 lžíce ghí
  • 2 střední mrkve
  • 2 střední petržele
  • 1 cibule
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 2 bobkové listy
  • 1/2 lžička jalovce
  • 1/2 lžička nového koření
  • 300 ml masového vývaru
  • 200 g plátků slaniny
  • 5 lžic šípkové marmelády Darbo
  • citronová šťáva
  • 1 a 1/2 lžíce másla
  • sůl
  • pepř

Původně jsem králičí stehna chtěla připravit klasiky na smetaně, ale vzpomněla jsem si, že mám doma výbornou šípkovou marmeládu od Darbo , volba byla jasná, tentokrát bude se šípkovou. Recept je jednoduchý, vyzkoušejte ho, hodí se i ke zvěřině nebo k hovězímu masu.

Postup

  1. Ve velkém litinovém hrnci nebo pekáči, ve kterém budete později vše péct, na ghí orestujte na kostičky nakrájenou mrkev a petržel. Když začnou zlátnout, přidejte nasekanou cibuli a společně zarestujte. Následně přidejte k zelenině lžíci rajského protlaku a koření (bobkový list, nové koření a jalovec), zamíchejte a zalijte asi 200 ml vývaru.

  2. Králičí stehna omyjte, osušte, osolte a opepřete. Zabalte je do plátků slaniny a vložte do hrnce na zeleninu s vývarem. Hrnec či pekáč přiklopte a dejte péct na cca 60- 70 minut do trouby na 180 stupňů.

  3. Po této době by maso mělo být už měkké, odkryjte ho a dopečte asi 15 minut bez pokličky. Pak maso vyndejte na talíř, přikryjte ho alobalem a dodělejte omáčku. Nejprve z ní vyndejte koření, do hrnce pak přilijte zbytek vývaru a obsah promixujte nebo propasírujte. Přidejte šípkovou marmeládu Darbo, ruční metlou prošlehejte a vařte ji ještě asi 15 minut, dle chuti ji okyselte citronovou šťávou a dosolte ji. Nakonec do horké (ne vroucí) omáčky zamíchejte máslo pro zjemnění.

  4. Králičí stehna podávejte přelitá šípkovou omáčkou a jako přílohu zvolte například karlovarské knedlíky.

Recepty z masa

Recepty z masa

Můj Instagram

Left Menu IconSledujte mě
Menu