Vlčnovské koláče | Coolinářka
15. 1. 2016

Vlčnovské koláče

Ingredience

  • 250g polohrubé mouky
  • 100 g másla
  • 6 lžic lžic cukru krupice
  • 20 g droždí
  • 90 ml vlažného mléka
  • 1 vejce (žloutek a bílek zvlášť)
  • špetka soli
  • 120 g tvarohu z alobalu (ne z vaničky)
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce švestkových povidel
  • 1 lžička rumu tuzemáku
  • na drobenku: 1 lžíce másla, 3 lžíce hrubé mouky, 1 lžíce cukru cukr

Taky se rádi vracíte k tradičním babičkovským receptům? Mnohé gastrotrendy jsou fajn, ale dát si k nedělní odpolední kávě koláč s drobenkou…. nad to není!

Postup

  1. V míse prosejte mouku, doprostřed udělejte důlek a do něho nalijte asi 50 ml vlažného mléka, přidejte rozdrobené droždí a posypte trochou cukru krupice

  2. Nechte vzejít kvásek

  3. Nyní přidejte nakrájené povolené máslo, zbytek cukru a mléka, sůl a žloutek

  4. Ručně zpracujte v nelepivé těsto

  5. To rozdělte na čtvrtiny a z každé z nich vyválejte váleček, který nakrájejte na 4 stejné díly, vznikne vám 16 dílů těsta

  6. Z každého dílku udělejte placičku o průměru dlaně

  7. Doprostřed dejte asi kávovou lžičku tvarohu rozmíchaného s vanilkovým cukrem

  8. Nyní tvaroh do těsta opatrně zabalte a vytvořte kuličku, aby náplň nevytekla

  9. Pomocí vajíčka ve skořápce do každé kuličky opatrně vtiskněte důlek

  10. Do něho dejte trochu povidel rozředěných rumem

  11. Každý koláček nyní přendejte do máslem vymazaného malého pekáče nebo zapékací mísy

  12. Nyní je nechte cca 20 minut odpočívat

  13. Troubu předehřejte na 180 stupňů.
    Mezitím si připravte drobenku z 1 lžíce másla, cukru krupice a hrubé mouky.
    Po 20 minutách potřete koláčky vaječným bílkem a posypte je drobenkou

  14. Pečte je ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 20 minut.
    Dobrou chuť!

Sladká jídla a dezerty

Sladká jídla a dezerty

Můj Instagram

Left Menu IconSledujte mě
Menu