Polévka z pečeného česneku | Coolinářka
24. 1. 2016

Polévka z pečeného česneku

Ingredience

  • 5 paliček česneku
  • olivový olej
  • 1/2 menšího pórku
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 300 ml kuřecího vývaru
  • 300 ml mléka
  • 200 ml smetany
  • citrónová šťáva
  • sůl
  • pepř
  • bílé pečivo na krutony

Když se v tomto období občas potýkáme s nějakou nepříjemnou virózou, na nějaké velké vaření a hodování není moc chuť ani energie. Spíš si pochutnáme na vydatné polévce. Recept na tuto jemnou verzi česnečky jsem kdysi viděla v pořadu Deník Dity P. a od té doby ji vařím, hlavně v zimě, docela často.

Postup

  1. Nejprve si upečte česnek

  2. Mě se osvědčila tato metoda: jednotlivým paličkám odříznu vrchní část, každou pokapu olivovým olejem a zabalím do alobalu

  3. Takto připravené je dám do kovové muffinové formy a peču na 180 stupňů 20-30 minut

  4. Takto se česnek upeče rychle a rovnoměrně

  5. Samozřejmě ho ale můžete péct např. v obyčejné zapékací míse nebo v pekáčku…
    Během doby, kdy se peče česnek, nakrájejte omytý pórek na kolečka a na másle jej osmažte

  6. Když je měkký, poprašte ho lžící hladké mouky a krátce zarestujte

  7. Pórkovou jíšku zalijte vývarem a mlékem a nechte vařit asi 15 minut.
    Upečený česnek vyndejte z alobalu a nechte ho zchladnout

  8. Stroužky pečením změkly a zesládly

  9. Nyní je z paliček vymačkejte do polévky

  10. Vše rozmixujte a nakonec dochuťte smetanou ke šlehání, solí, pepřem a pár kapkami citrónové šťávy.
    Podávejte s máslovými krutony z bílého pečiva, můžete dozdobit zelenou petrželkou.
    Dobrou chuť!

Polévky

Polévky

Instagram feed

Left Menu IconSledujte mě
Menu