Ingredience
5 paliček česneku- olivový olej
1 /2 menšího pórku2 lžíce másla1 lžíce hladké mouky300 ml kuřecího vývaru300 ml mléka200 ml smetany- citrónová šťáva
- sůl
- pepř
- bílé pečivo na krutony
Když se v tomto období občas potýkáme s nějakou nepříjemnou virózou, na nějaké velké vaření a hodování není moc chuť ani energie. Spíš si pochutnáme na vydatné polévce. Recept na tuto jemnou verzi česnečky jsem kdysi viděla v pořadu Deník Dity P. a od té doby ji vařím, hlavně v zimě, docela často.
Postup
Nejprve si upečte česnek
Mě se osvědčila tato metoda: jednotlivým paličkám odříznu vrchní část, každou pokapu olivovým olejem a zabalím do alobalu
Takto připravené je dám do kovové muffinové formy a peču na 180 stupňů 20-30 minut
Takto se česnek upeče rychle a rovnoměrně
Samozřejmě ho ale můžete péct např. v obyčejné zapékací míse nebo v pekáčku…
Během doby, kdy se peče česnek, nakrájejte omytý pórek na kolečka a na másle jej osmažteKdyž je měkký, poprašte ho lžící hladké mouky a krátce zarestujte
Pórkovou jíšku zalijte vývarem a mlékem a nechte vařit asi 15 minut.
Upečený česnek vyndejte z alobalu a nechte ho zchladnoutStroužky pečením změkly a zesládly
Nyní je z paliček vymačkejte do polévky
Vše rozmixujte a nakonec dochuťte smetanou ke šlehání, solí, pepřem a pár kapkami citrónové šťávy.
Podávejte s máslovými krutony z bílého pečiva, můžete dozdobit zelenou petrželkou.
Dobrou chuť!