Sváteční kynutý věnec + recenze na Cheat spreads | Coolinářka
8. 11. 2018

Sváteční kynutý věnec + recenze na Cheat spreads

Ingredience

  • 350 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 150 ml vlažného mléka
  • 100 g cukru krupice
  • 1/2 kostky droždí
  • špetka soli
  • 50 g másla
  • oříškové máslo Cheat spread Peanuts & milk chocolate http://aktin.cz/r3ptile-cheat-spread?gclid=CMnOioP_kdMCFYoQ0wod5JQMig
  • 1 vaječná bílek a plátky mandlí na pomašlování

Nedávno mi přišla nabídka vyzkoušet oříškové krémy Cheat spreads od firmy http://r3ptile.cz/ a protože s těmito produkty obecně nemám moc zkušenost, ráda jsem je vyzkoušela a ochutnala.
Přišly mi 4 příchutě: arašídový krém s mléčnou čokoládou (použitý v dnešním receptu), arašídovo-pekanový krém s javorovým sirupem, krém z kešu a makadamů se slaným karamelem a novinka mandlový krém se skořicí a karamelem.
Jako první mě u všech příjemně překvapilo, že nejsou zdaleka tak sladké, jak jsem čekala. Skutečně jsou to jen rozmixované ořechy, které si většinou vystačí s vlastním tukem, neobsahují žádné palmové oleje a tuny přidaných cukrů, maximálně mají v sobě kokosový tuk a lehce karamelu. Chuť je vážně skvěle vyvážená, cítíte původní chuť ořechů a to mě moc bavilo.
První zmiňovaný arašídový krém s mléčnou čokoládou (Peanuts&milk chocolate) byl asi nejméně vhodný pro takovéto mlsání lžičkou, arašídy jsou opravdu hodně tučné a hutné, proto vás jedna lžička doslova zasytí. Použila jsem ho ale do dnešního receptu a tam fungoval skvěle.
Krém s kešu a makadamů se slaným karamelem (Cashews&salted caramel macadamia) byl hodně nevšední, kombinace sladkého a slaného mě moc chutnala a bezvadně fungoval třeba na snídaňové ovesné kaši s ovocem. Podobně jako arašídovo-pekanový krém s javorovým sirupem (Peanuts&pecan maple pie), taky bomba!
Největší závislost mi ale vyvolala novinka Mandle se skořicí a karamelem (Snickerdoodle caramel), nebyl rozmixovaný tak jemně, cítila jsem v něm kousky mandlí a skořice a s karamelem tvořily dokonalou souhru – doporučuji!

Obecně lze říct, že s porovnáním běžně prodávanými “oříškovými” krémy jsou tyto naprosto jiná liga – extraliga, řekla bych 🙂 Už se těším, jak je použiji i do vánočního cukroví. Tak trochu vánočně už jsem nafotila i dnešní recept.

Podrobnosti najdete zde: http://r3ptile.cz/
Objednávat můžete zde: http://aktin.cz/r3ptile-cheat-spread

Postup

  1. Rozdrobené droždí zalijte asi 50 ml vlažného mléka, přidejte lžíci cukru a trošku mouky, nemíchejte dohromady a nechte na teplém místě vzejít kvásek (trvá to asi 10 minut)

  2. Do zadělávací mísy nasypte polohrubou mouku, přidejte vejce, povolené máslo, zbytek mléka a cukru a nakonec aktivní kvásek

  3. Zadělávacím hákem v robotu nebo ručně zadělejte těsto

  4. Nechte ho v míse přikryté kynout asi dvě hodiny

  5. Těsto za tu dobu zdvojnásobí svůj objem, přesuňte ho na pomoučený vál a rozdělte na dvě poloviny

  6. Každou z nich vyválejte do tvaru delšího obdélníku a celý ho natřete arašídovým máslem s čokoládou Cheat spread http://aktin.cz/r3ptile-cheat-spread?gclid=CMnOioP_kdMCFYoQ0wod5JQMig

  7. Delší stranu obdélníku zaviňte jako roládu

  8. Tu nyní rozkrojte podélně napůl a oba vzniklé prameny spleťte navzájem a vytvarujte z nich věnec

  9. Dbejte na to, aby rozkrojená část pramenů s viditelnou náplní směřovala vzhůru, aby při pečení zbytečně nevytekla

  10. Stejným způsobem pracujte i u druhé poloviny těsta

  11. Oba věnce přesuňte na plech s pečící papírem a nechte ještě asi 15 minut kynout

  12. Předehřejte troubu na 190 stupňů

  13. Před pečením oba věnce pomašlujte vaječným bílkem a případně posypte plátky mandlí

  14. Pečte v předehřáté troubě asi 15 minut.
    Podávejte posypané moučkovým cukrem.

Sladká jídla a dezerty

Sladká jídla a dezerty

Instagram feed

Left Menu IconSledujte mě
Menu