Křehké pistáciové galetky s borůvkami | Coolinářka
17. 7. 2015

Křehké pistáciové galetky s borůvkami

Ingredience

  • 1/3 hrnku loupaných nesolených pistácií
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 140g studeného másla
  • 1 vejce
  • necelé 2 hrnky borůvek
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce šťávy z citronu
  • 3 lžíce cukru
  • moučkový cukr na posypání

Koupila jsem si borůvky na trhu… Samozřejmě dojde i na klasickou metýnku, ale chtěla jsem zkusit nějaký nový recept. Proto když jsem viděla na jednom zahraničním blogu (http://iamafoodblog.com/) tyto rozkošné galetky, navíc z křehkého těsta, ve kterém jsou drcené pistácie, neváhala jsem… A dopadly moc dobře!

Postup

  1. Oříšky nožem nahrubo nasekejte. Oddělte bílek od žloutku do dvou misek.
    V míse si promíchejte mouku, pistácie a moučkový cukr (2 lžíce).

  2. Nyní do sypké směsi přidejte nakrájené studené máslo a vaječný žloutek a vytvořte rukama nebo v robotu kompaktní těsto.

  3. Z něho vytvořte 2 díly, zabalte je do potravinářské folie a nechte asi 40 minut odpočívat v lednici.
    Borůvky smíchejte se škrobem, citronovou šťávou a cukrem.
    Z obou dílů těsta vytvořte pomocí válečku kola o průměru asi 25 cm.

  4. Na střed dejte borůvkovou směs a okraje přehněte směrem dovnitř. Bílkem těsto pomašlujte.
    Galetky pečte na plechu s pečícím papírem asi 30 minut při 180 stupních, dokud těsto nezačne zlátnout.
    Hotové galetky posypejte moučkovým cukrem a podávejte například s kopečkem vanilkové zmrzliny.
    Dobrou chuť!

Sladká jídla a dezerty

Sladká jídla a dezerty

Můj Instagram

Left Menu IconSledujte mě
Menu