Křehké pistáciové galetky s borůvkami | Coolinářka
17. 7. 2015

Křehké pistáciové galetky s borůvkami

Ingredience

  • 1/2 hrnku loupaných nesolených pistácií
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • špetka soli
  • necelá lžička mleté skořice
  • 140g studeného másla
  • necelé 2 hrnky borůvek
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce šťávy z citronu
  • 3 lžíce cukru
  • moučkový cukr na posypání

Koupila jsem si borůvky na trhu… Ano, bylo by stylovější a romantičtější se proskočit po lese a nasbírat pár borůvek do plecháčku, ale to bych musela mít svou malou dceru nejspíš na vodítku a navíc se obávám, že bych borůvek domů moc nedonesla. Ona totiž co vidí, to sní… je asi po mamince 🙂
Samozřejmě dojde i na klasickou metýnku, ale chtěla jsem zkusit nějaký nový recept. Proto když jsem viděla na jednom zahraničním blogu (http://iamafoodblog.com/) tyto rozkošné galetky, navíc z křehkého těsta, ve kterém jsou drcené pistácie, neváhala jsem… A dopadly moc dobře! Z množství surovin uvedených v původním receptu upečete 4 střední galetky, což je docela málo, takže uvádím rovnou dvojnásobné množství ingrediencí.

Postup

  1. Pokud neseženete nesolené loupané pistácie, není nic snazšího, než je tzv. oblanžírovat, to znamená, že vyloupané slané pistácie spaříte vařící vodou a po chvilce pohodlně sloupnete slanou hnědou slupku

  2. Oříšky nožem nahrubo nasekejte.
    V míse si promíchejte mouku, pistácie, krupicový cukr (2 lžíce), sůl a skořici

  3. Nyní do sypké směsi přidejte nakrájené studené máslo a prsty vytvořte směs, která má konzistenci jako drobenka například

  4. Poté přidejte postupně asi 4 lžíce studené vody, aby se utvořilo kompaktní těsto

  5. Z něho vytvořte 8 dílů, zabalte je do potravinářské folie a nechte asi 30 minut odpočívat v lednici.
    Borůvky smíchejte se škrobem, citronovou šťávou a cukrem.
    Z jednotlivých dílů těsta vytvořte pomocí válečku kola o průměru asi 15 cm

  6. Na střed dejte borůvkovou směs a okraje přehněte směrem dovnitř.
    Galetky pečte na plechu s pečícím papírem asi 35-40 minut při 180 stupních, dokud těsto nezačne zlátnout a borůvky bublat.
    Hotové koláčky posypejte moučkovým cukrem a podávejte například s kopečkem vanilkové zmrzliny.
    Dobrou chuť!

Sladká jídla a dezerty

Sladká jídla a dezerty

Instagram feed

Left Menu IconSledujte mě
Menu