Šlehaný velikonoční beránek | Coolinářka
16. 3. 2023

Šlehaný velikonoční beránek

Ingredience

  • 150 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 150 g másla
  • 200 + 30 g cukru krupice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3 vejce
  • 200 ml mléka
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli

Velikonoce se blíží a možná se už poohlížíte po nových receptech nebo jarních dekoracích. V dnešním příspěvku přináším oboje – klasický recept na vanilkového šlehaného beránka. A beránkovi sluší dekorace od Ozdoba.cz, která má v nabídce celou řadu velikonočních motivů. Já jsem zvolila nádherně barevné, ručně malované baňky ve tvaru kraslic. Pokud by vás ozdoby zaujaly, mrkěnte sem na jejich komletní jarní nabídku. S kódem „svatava20“ získáte slevu 20% na vaši objednávku (neplatí pro vánoční sady).

 

Postup

  1. Nejprve oddělte bílky a žloutky a troubu předehřejte na 170 stupňů vrchní a spodní ohřev.
    200 g cukru, vanilkový extrakt, povolené máslo a žloutky společně mixérem nebo v robotu důkladně vyšlehejte alespoň 10-15 minut.

  2. V jiné míse smíchejte prosáté mouky s práškem do pečiva a jedlou sodou. Do máslové směsi nyní už ručně zamíchejte střídavě v několika dávkách mléko pokojové teploty a mouky s práškem do pečiva a sodou.

  3. Bílky se špetkou soli vyšlehejte v tuhý sníh, pak zašlehejte i cca 30 g cukru krupice, který sníh zpěvní. Stěrkou ho postupně jemně zapracujte do těsta.

  4. To nyní nalijte do formy, pokud máte silikonovou, stačí ji pro jistotu vymazat máslem, pokud keramickou, tak ji vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.

  5. Pozor, u silikonové formy použijte kovový rám, těsto při pečení pracuje, tak aby vám nevyteklo. Beránka pečte asi 45 minut, ke konci pečení ho zkontrolujte špejlí. Po upečení nechte beránka zcela zchladnout na drátěné mřížce.

     

Sladká jídla a dezerty

Sladká jídla a dezerty

Velikonoce

Velikonoce

Můj Instagram

Left Menu IconSledujte mě
Menu