Babka s pekanovými ořechy | Coolinářka
19. 2. 2021

Babka s pekanovými ořechy

Ingredience

  • Na těsto:
  • 2 hrnky (cca 280ml) hladké mouky + na pomoučení válu
  • 1/4 hrnku cukru krupice
  • 1/2 kostky droždí
  • 2 vejce
  • 1/4 hrnku vlažného mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 lžičky soli
  • 5 lžic másla pokojové teploty + na vymazání formy
  • Na náplň:
  • 4 lžíce másla
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 hrnku hnědého cukru
  • 1/2 hrnku sekaných pekanových ořechů

Dnešní recept vám dokonale provoní byt a chutná ještě líp! 🙂 Babka je tradiční pečivo, které má původ v Izraeli a dá se naplnit mnoha různými sladkými i slanými náplněmi.

Jak vidíte na fotkách, pořídila jsem si krásná kvalitní dřevěná krájecí prkénka s vlastním logem Coolinářka. Mám z nich velkou radost, je to sada tří různých velikostí, které jsem pořídila na eshopu Čisté dřevo.

Na jejich webu si můžete nechat vygravírovat obrázek, text či logo na většinu výrobků, které na eshopu nabízí. Překvapila mě rychlost, kdy jsem jeden den prkénka objednala a druhý den mi přišla. Je to, myslím, i moc hezký dárek. Inspiraci najdete i v kategorii originální dárky.

Postup

  1. V míse utřete rozdrobené droždí se lžičkou cukru krupice, vznikne řídká kašička. Přidejte hladkou mouku, sůl a zbytek cukru a vanilkový cukr. Vše smíchejte lžící.

  2. Pak přidejte mléko a dvě vejce. Hnětacím hákem robotu nebo ručně zadělejte těsto. Když se vše spojí, postupně do těsta jednotlivě zapracujte 5 lžic povoleného másla. Těsto hněďte, dokud se nepřestane lepit na stěny mísy.

  3. Těsto v míse zakryjte utěrkou nebo potravinářskou folií a dejte ho na teplé místo kynout na dvě hodiny.

  4. Mezitím si připravte náplň smícháním másla pokojové teploty, hnědého cukru, skořice a javorového sirupu. Formu na chlebíček vymažte máslem.

  5. Vykynuté těsto přendejte na pomoučený vál a rozválejte ho do tvaru obdélníku. Pomažte ho náplní a posypte nasekanými pekanovými ořechy. Těsto zatočte, jako když děláte třeba závin, rozkrojte ho podélně napůl a navzájem oba prameny propleťte. Tak jak vidíte na obrázku. Babku nechte ve formě znovu kynout ještě asi 50 minut.

  6. Babku v chlebíčkové formě po vykynutí dejte péct do předehřáté trouby na 180 stupňů. Na dno formy dejte kus alobalu, při pečení může trochu kapat rozpuštěné máslo z náplně. Pečte asi 50-60 minut. Pokud se začne z vrchu připalovat, přikryjte ji alobalem. Vyzkoušejte špejlí, jestli se těsto nelepí.

  7. Hotový moučník asi po 5 minutách opatrně vyklopte z formy na drátěnou mřížku a nechte ho zchladnout.

Sladká jídla a dezerty

Sladká jídla a dezerty

Instagram feed

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Left Menu IconSledujte mě
Menu