Housky ve tvaru dýní | Coolinářka
16. 10. 2023

Housky ve tvaru dýní

Ingredience

  • 15 g čerstvého droždí
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 130 ml teplé vody
  • 300 g hladké mouky
  • 1 vejce + 1 žloutek na pomašlování
  • 1 lžička soli
  • 50 g sádla
  • slané tyčinky k ozdobení
  • provázek a olej ke tvarování

Říjen  – období dýní. V dnešní receptu sice dýně, jakožto surovina, není, ale i tak ji neopomeneme. Kynuté pečivo totiž můžete velmi jednoduše pomocí provázku vytvarovat do formy roztomilé dýně. Dopřát si pak můžete tyto nadýchané houstičky.

Recept vznikl ve spolupráci s Kulinaria.cz

 

 

Postup

  1. Nejprve v zadělávací míse rozdrobte čerstvé droždí a přidejte krupicový cukr. Společně ruční metlou třete do doby, než se vytvoří řídká kašička. K ní přidejte hladkou mouku, rozšlehané vejce, teplou (ne vroucí) vodu a sůl. Společně asi 3 minuty hněťte a následně přidejte sádlo.

  2. Dál těsto zadělávejte cca 10 minut. Hotové těsto nechte kynout cca 60 minut.
    Pak ho přendejte na vál a rozdělte na 5 dílů. Z každého vytvořte bochánek, který pomocí tří provázků vytvarujte jako dýni. Provázky příliš neutahujte, protože housky necháme dokynout ještě 15 minut a tím dýně získají požadovaný tvar.

  3. Troubu dejte předehřát na 190 stupňů. Vykynuté houstičky před pečením potřete rozšlehaným žloutkem, přendejte na nastavitelný plech Guardini a pečte cca 15 minut. Pak je nechte zchladnout na drátěné mřížce, zbavte provázků a dozdobte slanou tyčinkou.

     

Pečivo, přílohy, pesta, krekry, ...

Pečivo, přílohy, pesta, krekry, ...

Můj Instagram

Left Menu IconSledujte mě
Menu