Ingredience
- na vídeňský salát:
- 500 g brambor typu A
- ½ červené cibule
- 100 ml horkého vývaru
- 50 ml slunečnicového oleje
- sůl a pepř
- čerstvá pažitka
- na kapra:
- 4 porce nebo podkovy kapra s kůží
- 50 g másla
- 1 lžíce celého kmínu
- sůl
- tymián nebo rozmarýn (nemusí být)
- citron k servírování
Zkuste letos na Štědrý den změnu! Kapra na kmíně a vídeňský bramborový salát. Oba recepty jsou jednoduché na přípravu a rozhodně ctí tradici středoevropské kuchyně.
Recept vznikl ve spolupráci s eshopem Kulinaria.cz
Postup
Brambory uvařte ve slupce a ještě vlažné je oloupejte a nakrájejte na silnější plátky.
Ty v míse zalijte horkým vývarem, jablečným octem a olejem. Přidejte nahrubo nasekanou červenou cibuli a sůl a pepř a společně zamíchejte, tak aby se zálivka spojila se škrobem z brambor.
Nakonec salát posypte nasekanou čerstvou pažitkou.
Troubu dejte předehřát na 200°C. Porce ryby ze všech stran osolte.
Vyskládejte je do zapékací mísy vymazané máslem. Posypte je kmínem, přidejte bylinky a na každou porci kousek másla. Dejte je péct na cca 15 minut. V průběhu pečení porce přelévejte výpekem.
Upečené porce kapra podávejte s vídeňským bramborovým salátem.