Martinské rohlíčky ze šlehačkového těsta | Coolinářka
5. 11. 2022

Martinské rohlíčky ze šlehačkového těsta

Ingredience

  • Na ořechovou náplň:
  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 200 ml mléka
  • 50 g mletých piškotů
  • 50 g cukru krupice
  • 1 lžíce medu
  • 40 ml rumu tuzemáku
  • Na rohlíčky:
  • 420 g hladké mouky + na posypání válu
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 240 g povoleného másla
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 1 vejce na pomašlování
  • 1 lžíce moučkového cukru na posypání

Tak halloween máme úspěšně za sebou, můžeme se pustit do svatomartinskych receptů. Letos jsem zkusila pro Kosik.cz připravit martinské rohlíčky s ořechy ze šlehačkového těsta, které obvykle používám při připravě šlehačkového vánočního cukroví. Rohlíčky jsou křehké a voní po másle… vyzkoušejte je!

Postup

  1. Nejprve si připravte ořechovou náplň. V hrnci přiveďte mléko k varu, dále ho už ale nevařte. Do horkého mléka přidejte cukr a nechte ho rozpustit. Pak vsypte namleté ořechy a nechte je asi 3 minuty stát. Poté přidejte mleté piškoty, med a rum a vše promíchejte a nechte směs zchladnout.

  2. Do zadělávací mísy nakrájejte lehce povolené máslo, přidejte hladkou mouku, vejce, špetku soli a smetanu. Zadělejte lepivé těsto, které rozdělte na 4 stejné díly. Na hojně pomoučeném válu z každého vyválejte kruh. Ten ostrým nožem rozkrájejte na osminy, aby vzniklo osm stejných trojúhelníků.

  3. Na širokou stranu každého z nich dejte asi lžíci zchladlé ořechové náplně. Každý trojúhelník zabalte a vytvarujte rohlíček. Takto pokračujte i u ostatních částí těsta, rohlíčků budete mít celkem 32.

  4. Ty naskládejte na plech s pečícím papírem a před pečením je pomašlujte rozšlehaným vejcem. Rohlíčky pečte v předehřáté troubě na 190 stupňů při funkci horkovzuch (!)  asi 20 minut dozlatova.Hotové rohlíčky nechte zchladnout na drátěné mřížce a pak je posypte moučkovým cukrem.

Sladká jídla a dezerty

Sladká jídla a dezerty

Můj Instagram

Left Menu IconSledujte mě
Menu