Hrnkový koláč s borůvkami | Coolinářka
4. 10. 2019

Hrnkový koláč s borůvkami

Ingredience

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1 hrnek mléka
  • 250 g studeného másla + na vymazání pekáče
  • cca 1 hrnek lesních borůvek
  • hrubá mouka na vymazání pekáče

Recykluji starší recepty, tento na hrnkový koláč byl původně s meruňkami a protože se osvědčil, vyzkoušela jsem ho tentokrát s lesními borůvkami, jejichž sezóna právě vrcholí.

Postup

  1. Troubu předehřejte na 170 stupňů.

  2. Do mísy kuchyňského robotu dejte polohrubou mouku, krupicový cukr a nakrájené studené máslo.

  3. Hnětacím hákem (případně rukama) vytvořte drobenku (pokud použijete robot, včas ho vypněte, aby se nezačalo tvořit kompaktní těsto). Asi jednu pětinu drobenky odeberte stranou na posypku.

  4. Do zbytku směsi zamíchejte prášek do pečiva, pak přidejte vejce a mléko. Znovu pusťte robot a zpracujte tekuté těsto (nelekejte se drobných hrudek, to je máslo, které se při pečení rozpustí).

  5. Borůvky omyjte. Pekáč vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou.

  6. Těsto nalijte do většího pekáče nebo plechu s vyvýšeným okrajem, rozprostřete na něho borůvky a na ně nasypte posypku. Koláč dejte péct asi na 45 minut. Zda-li je hotový, vyzkoušejte špejlí.

Sladká jídla a dezerty

Sladká jídla a dezerty

Instagram feed

Left Menu IconSledujte mě
Menu