Novoroční čočková polévka | Coolinářka
31. 12. 2022

Novoroční čočková polévka

Ingredience

  • 1 střední mrkev
  • 1 střední petržel
  • 1 hrnek hnědé čočky
  • 1 lžíce ghí
  • 1 malá cibule
  • 750 ml hovězího (zeleninového) vývaru
  • 100 ml smetany
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 1 lžička sušené majoránky
  • sůl a pepř
  • 1 klobása
  • 1 lžíce oleje

Čočka na Nový rok prý přináší hojnost! Já dělávám tuto klasickou verzi čočkové polévky nejen první den v roce…

Postup

  1. Čočku dejte den předem namočit do vody. Druhý den čočku propláchněte v cedníku.

  2. Ve větším hrnci na ghí orestujte nasekanou cibuli a kostičky petržele a mrkve. Po pár minutách přidejte čočku, bylinky a vývar. Přiveďte k varu a vařte do doby, než bude čočka a zelenina měkká.

  3. Pak z polévky vyndejte snítky bylinek, přilijte smetanu, provařte a dochuťte majoránkou, solí a pepřem. 

  4. Zvlášť na pánvi na trošce oleje opečte na kolečka nebo na kostičky nakrájenou klobásu. Tu nakonec i s výpekem přidejte do polévky. Servírujte ji horkou s čerstvou zelenou petrželkou.

Polévky

Polévky

Vánoce a Silvestr

Vánoce a Silvestr

Můj Instagram

Left Menu IconSledujte mě
Menu