Ingredience
- 1 střední mrkev
- 1 střední petržel
- 1 hrnek hnědé čočky
- 1 lžíce ghí
- 1 malá cibule
- 750 ml hovězího (zeleninového) vývaru
- 100 ml smetany
- 1 snítka čerstvého rozmarýnu
- 1 snítka čerstvého tymiánu
- 1 lžička sušené majoránky
- sůl a pepř
- 1 klobása
- 1 lžíce oleje
Čočka na Nový rok prý přináší hojnost! Já dělávám tuto klasickou verzi čočkové polévky nejen první den v roce…
Postup
Čočku dejte den předem namočit do vody. Druhý den čočku propláchněte v cedníku.
Ve větším hrnci na ghí orestujte nasekanou cibuli a kostičky petržele a mrkve. Po pár minutách přidejte čočku, bylinky a vývar. Přiveďte k varu a vařte do doby, než bude čočka a zelenina měkká.
Pak z polévky vyndejte snítky bylinek, přilijte smetanu, provařte a dochuťte majoránkou, solí a pepřem.
Zvlášť na pánvi na trošce oleje opečte na kolečka nebo na kostičky nakrájenou klobásu. Tu nakonec i s výpekem přidejte do polévky. Servírujte ji horkou s čerstvou zelenou petrželkou.