Ingredience
300 g topinamburů1 hrst sušených hub1 palice česneku- olivový olej
1 lžíce másla- cca
50 g čerstvého baby špenátu - snítka čerstvého rozmarýnu
- sůl
- pepř
- Na špecle:
300 g hladké mouky3 vejce90 ml mléka1 lžička másla- sůl
Pokud jste ještě neobjevily a nevyzkoušeli zeleninu zvanou topinambur neboli židovské brambory, tak vězte, že stojí za to ji ochutnat! Je to jedna z mála plodin, která se sklízí i během zimy, protože jejím jedlým hlízám neublíží mráz. Dají se sehnat už i v supermarketech nebo zde http://www.kolonial.cz/brambory/topinambur-cz-volny . Topinambur má podobné použití jako brambory, dají se zapékat, je z nich skvělá polévka nebo chipsy. Dnešní recept mi ale zachutnal nejvíc, skvěle se v něm doplňují pečené topinambury s česnekem, houbami a čerstvým baby špenátem.
Postup
Houby namočte do horké vody a troubu nechte předehřát na 190 stupňů.
Do pekáče dejte oloupané a na menší kousky nakrájené topinamburyMůžete je i předvařit do poloměkka
Společně je dejte péct s rozkrojenou palicí česneku, nasekaným rozmarýnem, solí a olivovým olejem
Pečte je asi 20 – 30 minut.
Mezitím si uvařte špecle
Můžete použít polotovar nebo si je jednoduše vyrobte: z mouky, vajec, mléka a soli smíchejte těsto
Přes hrubý cedník, síto na halušky nebo vidličkou tvořte špecle přímo do vroucí osolené vody
Jakmile vyplavou na hladinu, vyndejte je sítkem z vody a v míse promíchejte s 1 lžící másla, aby se neslepily.
Namočené houby nasekejte a krátce je orestujte na másle
Upečený česnek vymačkejte do špeclí, přidejte upečené topinambury, orestované houby a čerstvé proprané listy baby špenátu (v horké směsi zavadnou).
Pokrm dosolte, opepřete, pokapejte olivovým olejem a ihned podávejte.
Dobrou chuť!Tento recept vznikl se spolupráci s http://www.kolonial.cz