Ingredience
500 g vepřové krkovice1 malá cibule2 stroužky česneku1 lžíce nakrájeného čerstvého zázvoru2 lžíce rajského protlaku1 lžička sladké papriky1 lžička římského kmínu1 ,5 lžíce hnědého cukru200 ml vody- olej
- sůl
- pepř
Díky vaším hlasům, přátelé, se Coolinářka dostala do TOP30 nejoblíbenějších českých foodblogů, díky moc! A protože v rámci této ankety (http://www.foodblogroku.cz) probíhá soutěž pro blogery s názvem Aperitivo moment na téma „malé jídlo k drinku, kterým pohostíte své přátele“. Od začátku jsem tuto výzvu chtěla pojmout jako společnou hostinu, kde si každý na servírovacím prkně uprostřed stolu najde to své, protože jak se říká: 100 lidí – 100 chutí. Společným jmenovatelem je tentokrát oblíbené trhané vepřové maso (Pulled pork), které si pak každý z hostů může doplnit podle své chuti – po americku, asijsku, mexicku nebo po řecku. Taková barevná gastro-cesta kolem světa 🙂
A protože se (trochu nesměle) blíží jaro a léto, začíná sezóna mého oblíbeného drinku Aperol spitz, který by celé toto menu skvěle doplnil.
Postup
Nejprve si připravte BBQ omáčku
V hrnci na trošce oleje krátce orestujte najemno nakrájenou cibuli, když zesklovatí, přidejte na pátky nakrájený česnek a zázvor a společně restujte asi minutu
Nyní do hrnce přidejte sladkou papriku, římský kmín, rajský protlak a krátce vše společně restujte
Pozor, aby se směs nezačala připalovat! Poté ji zalijte vodou a přidejte hnědý cukr
Vše vařte do zhoustnutí
Dochuťte solí a pepřem
Vepřovou krkovici po povrchu nakrojte do mřížky, osolte ji a do zářezů vetřete omáčku
Maso dejte péct na 3 hodiny při 120 stupních zakryté alobalem
Poté maso odkryjte a dopékejte ještě cca 2 hodiny při 130 stupních.
Stejným způsobem můžete maso upéct v tzv. pomalém hrnci.