Vepřové jazyky s kaparovou omáčkou | Coolinářka
17. 10. 2018

Vepřové jazyky s kaparovou omáčkou

Ingredience

  • cca 3 vepřové jazyky
  • 1+1 cibule
  • 3 bobkové listy
  • 1 lžička jalovce
  • 1 lžička celého nového koření
  • ½ lžičky celého pepře
  • 1 střední mrkev
  • 1 střední petržel
  • kousek celeru
  • 250 ml smetany
  • kapary ve slaném nálevu
  • sůl
  • máslo
  • cca 2 zarovnané lžíce hladké mouky

Vím, že mnoho z vás se ošklíbne a ty nespřesvědčím, ale ty z vás, kdo máte jazyky rádi, ty snad dnešním receptem potěším. Nejsou v české kuchyni žádnou novinkou, tento recept se taky řadí mezi ty prastaré, z období 1. republiky!

Postup

  1. Nejdříve dejte vařit omyté vepřové jazyky

  2. Do vody s oloupanou celou kořenovou zeleninou dejte jazyky, jednu celou cibuli, jalovec, bobkové listy, nové koření a celý pepř

  3. Maso vařte do změknutí – ideální je použít tlakový hrnec

  4. Když jsou jazyky měkké, přendejte je do mísy se studenou vodou a následně je oloupejte, očistěte a nakrájejte na menší kousky

  5. Zeleninu z vývaru už nebudete potřebovat

  6. Nyní je čas na omáčku

  7. V jiném hrnci si na lžíci másla orestujte najemno nasekanou cibuli, až začne zlátnou, zarestujte do ní hladkou mouku, vznikne jíška, kterou postupně zalévejte scezeným vývarem z jazyků, až do ideální konzistence omáčky

  8. Provařte ji asi 10 minut a pak do ní nalijte smetanu, také ji provařte a nakonec přidejte kapary s trochou nálevu

  9. Omáčku dosolte dle chuti a vraťte do ní nakrájené jazyky

  10. Servírujte třeba s rýží, ale i jsou skvělé i s kynutými knedlíky

  11. Dobrou chuť!

Recepty z masa

Recepty z masa

Instagram feed

Left Menu IconSledujte mě
Menu