Zapečené švédské masové kuličky s těstovinami | Coolinářka
5. 7. 2022

Zapečené švédské masové kuličky s těstovinami

Ingredience

  • NA KULIČKY:
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 2 bílé rohlíky nebo housky
  • 1 malá cibule
  • 1 lžíce másla
  • 1 vejce
  • 100 ml mléka
  • 2 špetky mletého nového koření
  • 2 špetky mletého zázvoru
  • sůl a pepř
  • NA ZAPÉKACÍ OMÁČKU:
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 300 ml vývaru
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička pikantní hořčice
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl
  • 400 g těstovin farfalle
  • čerstvá petrželka
  • brusinkový džem

Švédské masové kuličky všichni znáte nejen z nákupů v obchodním domě Ikea. Já je tentokrát zkusila zapéct s těstovinami a dopadlo to skvěle, chutnaly dětem i nám dospělým. Vyzkoušejte!

 

Recept vznikl ve spolupráci s Košík.cz

Postup

  1. Těstoviny dejte vařit do vroucí osolené vody. 

  2. Rohlík nebo housku nakrájejte na malé kostičky a namočte je do mléka. 

  3. Cibuli nakrájejte najemno a orestujte ji dosklovata na jedné lžíci másla. 

  4. Nyní smíchejte kvalitní hovězí mleté maso s pečivem nasáklým mlékem. Přidejte orestovanou cibulku, vejce, mletý zázvor a nové koření (to stačí rozdrtit v hmoždíři, pokud nemáte namleté), sůl a pepř. Já tuto masovou směs nechávám v pokojové teplotě asi 20 minut odpočívat.

  5. Poté si z hotového těsta vytvarujte mokrýma rukama koule o velikosti golfového míčku (menší nedoporučuji, pečením by ztratily šťavnatost). Kuličky vyskládejte na plech s pečícím papírem a dejte je předpéct do trouby vyhřáté na 180 stupňů asi na 15 minut.

  6. Mezitím si připravte omáčku. V hrnci nechte rozpustit 2 lžíce másla, zasypte ho moukou a usmažte světlou jíšku. Tuto nyní zalijte vývarem, důkladně metlou prošlehejte a vařte ji asi 5 minut. Nakonec do omáčky přidejte smetanu ke šlehání, sůl a muškátový oříšek, nechte ji krátce provařit. Omáčku můžete zvýraznit 1 lžičkou pikantní hořčice. 

  7. Uvařené těstoviny slijte a dejte je do máslem vymazané zapékací mísy. 2/3 omáčky zlehka zamíchejte do těstovin, pak na ně položte předpečené masové koule a přelijte zbytkem omáčky. Dejte péct do trouby na 200 stupňů na cca 15 minut. 

  8. Hotový pokrm posypte čerstvou petrželkou a servírujte ho s brusinkovým džemem. 

Recepty z masa

Recepty z masa

Můj Instagram

Left Menu IconSledujte mě
Menu