Masarykovo cukroví | Coolinářka
15. 12. 2018

Masarykovo cukroví

Ingredience

  • 170 g hladké mouky
  • 60 g moučkového cukru
  • 120 g másla
  • 1 žloutek
  • 100 g celých lískových oříšků
  • moučkový cukr na obalení
  • hnědý cukr na obalení

Už o mně víte, že nejsem zdatná cukrářka, proto i při pečení vánočního cukroví upřednostňuji druhy, které se nemusí extra moc zdobit, plnit, atd. Letos jsem poprvé vyzkoušela tyto křehounké oříškové sušenky, které jsou velmi snadné na přípravu. Tímto receptem můžeme navázat i na podzimní sérii provorepublikových receptů, prý si na tomto cukroví pochutnával i TGM 🙂

Postup

  1. Celá lísková jádra i s hnědou slupkou namočte asi na dvě hodiny do studené vody, aby se později dala snadno krájet.
    Moučkový cukr vyšlehejte s máslem do krému, přidejte žloutek, znovu krátce zašlehejte, přidejte prosátou hladkou mouku a vytvořte těsto

  2. Nakonec do těsta dejte celé lískové oříšky a zpracujte je do něho.
    Těsto rozdělte na dvě části, vyválejte z nich válec s průměrem asi 3 cm

  3. Válečky zabalte do potravinářské folie a ideálně přes noc je nechte ztuhnout v lednici.
    Druhý den si předehřejte troubu na 170 stupňů

  4. Těsto vybalte z folie a válečky obalte v hnědém cukru

  5. Nyní je nakrájejte ostrým nožem asi na půlcentimetrové plátky

  6. Ty vyskládejte na plech s pečícím papírem a dejte je péct na cca 15 minut

  7. Až začnou růžovět, je hotovo

  8. Sušenky ještě teplé opatrně obalte v moučkovém cukru

  9. Dobrou chuť!

Vánoce a Silvestr

Vánoce a Silvestr

Instagram feed

Left Menu IconSledujte mě
Menu