Domácí tlačenka | Coolinářka
3. 2. 2019

Domácí tlačenka

Ingredience

  • 1 vepřové koleno (zadní)
  • 500 g vepřové plece
  • 1 cibule
  • 4 kuličky nového koření
  • 6 kuliček pepře
  • 1 malý bobkový list
  • 1 vepřová nožka
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • pepř

undefined

Postup

  1. Koleno a plecko a nožku dejte do tlakového hrnce, zalijte je studenou vodou, jen aby bylo ponořené maso (cca 500 ml), přidejte 2 lžičky soli, celou cibuli, nové koření, celý pepř a lísteček bobkového listu

  2. Maso vařte asi 90 minut (pokud nepoužijete tlakový hrnec, maso zvolna vařte o to déle do změknutí a v průběhu varu dle potřeby přilévejte vodu)

  3. Když je maso měkké, slijte vývar do mísy a dejte ho ztuhnout do lednice

  4. Vepřovou nožku vyhoďte, má tu především želírovací význam

  5. Ostatní maso mezitím také vystydne

  6. Ze studeného vývaru odeberte všechen tuk (ten už nebudete potřebovat)

  7. Maso rozdělte na libové, tučné a kůži

  8. Libové maso nakrájejte a kůži s tučnými kusy nasekejte na kaši

  9. Nyní libové kousky masa smíchejte s rozmělněnou masovou směsí, přidejte utřený stroužek česneku se solí a čerstvě namletý pepř

  10. Společně vše promíchejte

  11. Nyní vývar nalijte do masové směsi a tu pak do formy na chlebíček (tu vymažte sádlem nebo vyložte potravinářskou folií), zapékací mísy nebo klasicky do “střeva”

  12. Tlačenku nechte přes noc ztuhnout v lednici

  13. Podávejte ji s kapkou octu a nasekanou jarní cibulkou.

Recepty z masa

Recepty z masa

Instagram feed

Left Menu IconSledujte mě
Menu