Velikonoční beránek s čokoládou Figaro | Coolinářka
15. 4. 2019

Velikonoční beránek s čokoládou Figaro

Ingredience

  • 150 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 150 g másla
  • 230 g cukru krupice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 4 vejce
  • 200 ml mléka
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli
  • Na polevu:
  • 100 g Figaro čokolády na vaření
  • 1 lžíce másla
  • 50 ml smetany ke šlehání

Velikonoce jsou tu za pár dní, možná se vám bude hodit recept na klasického vanilkového beránka s čokoládovou polevou. Tu jsem chtěla co nejvíc lesklou, tak jsem trochu experimentovala a ono to vyšlo, kvalitní čokoláda Figaro (http://www.figaro.cz) spolu s máslem a smetanou udělala přesně tu službu – poleva je lesklá a neláme se.

Postup

  1. Nejprve oddělte bílky a žloutky a troubu předehřejte na 180 stupňů.
    200 g cukru, vanilkový extrakt, povolené máslo a žloutky společně mixérem nebo v robotu důkladně vyšlehejte

  2. V jiné míse smíchejte prosáté mouky s práškem do pečiva a jedou sodou

  3. Do máslové směsi zašlehejte postupně nejdříve mléko pokojové teploty a pak do ní zamíchejte mouku s práškem do pečiva

  4. Bílky se špetkou soli vyšlehejte v tuhý sníh, pak zašlehejte i cca 30 g cukru krupice, který sníh zpěvní. Pak ho postupně jemně zapracujte do těsta.

  5. To nyní nalijte do formy, pokud máte silikonovou, stačí ji pro jistotu vymazat máslem, pokud keramickou, tak ji vymažte máslem a vysypte hrubou moukou

  6. Pozor, u silikonové formy použijte kovový rám, těsto při pečení pracuje, tak aby vám nevyteklo, jako mně loni 🙁

  7. Beránka pečte asi 45 minut, ke konci pečení ho zkontrolujte špejlí.
    Po upečení nechte beránka zcela zchladnout

  8. Mezitím si připravte lesklou čokoládovou polevu z Figaro čokolády na vaření, másla a smetany

  9. Na vodní lázni (kovová mísa položená na hrnci s vroucí vodou) rozpusťte nalámanou čokoládu na vaření Figaro

  10. Vypněte sporák, voda ve vodní lázni ať nevaří, stačí, že je horká, čokoláda by se mohla začít připalovat

  11. Nyní do čokolády zamíchejte máslo a následně smetanu

  12. Vznikne tekutá lesklá čokoládová poleva.
    Tou nyní polijte vychladlého položeného beránka na mřížce, pod kterou si dejte třeba pečící papír

  13. Polevu nechte zaschnout, neztuhne zcela.
    Dobrou chuť a krásné velikonoce!

Sladká jídla a dezerty

Sladká jídla a dezerty

Velikonoce

Velikonoce

Instagram feed

Left Menu IconSledujte mě
Menu