Ingredience
- Na těsto:
350 g polohrubé mouky150 g másla200 g cukru krupice1 sáček vanilkového cukru4 vejce200 ml mléka1 lžíce kypřícího prášku do pečiva- špetka soli
- Na polevu:
100 g Figaro čokolády na vaření1 lžíce másla50 ml smetany ke šlehání
Velikonoce jsou tu za pár dní, možná se vám bude hodit recept na klasického vanilkového beránka s čokoládovou polevou. Tu jsem chtěla co nejvíc lesklou, tak jsem trochu experimentovala a ono to vyšlo, kvalitní čokoláda Figaro (http://www.figaro.cz) spolu s máslem a smetanou udělala přesně tu službu – poleva je lesklá a neláme se.
Postup
Nejprve oddělte bílky a žloutky a troubu předehřejte na 180 stupňů.
Cukr, vanilkový cukr, máslo a žloutky společně mixérem nebo v robotu důkladně vyšlehejteV jiné míse smíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva
Do máslové směsi přidejte nejdříve mléko pokojové teploty a pak do ní zamíchejte mouku s práškem do pečiva
Bílky se špetkou soli vyšlehejte v tuhý sníh, který postupně jemně zapracujte do těsta
To nyní nalijte do formy, pokud máte silikonovou, stačí ji pro jistotu vymazat máslem, pokud keramickou, tak ji vymažte máslem a vysypte hrubou moukou
Pozor, u silikonové formy použijte kovový rám, těsto při pečení pracuje, tak aby vám nevyteklo, jako mně loni 🙁
Beránka pečte asi 45 minut, ke konci pečení ho zkontrolujte špejlí.
Po upečení nechte beránka zcela zchladnoutMezitím si připravte lesklou čokoládovou polevu z Figaro čokolády na vaření, másla a smetany
Na vodní lázni (kovová mísa položená na hrnci s vroucí vodou) rozpusťte nalámanou čokoládu na vaření Figaro
Vypněte sporák, voda ve vodní lázni ať nevaří, stačí, že je horká, čokoláda by se mohla začít připalovat
Nyní do čokolády zamíchejte máslo a následně smetanu
Vznikne tekutá lesklá čokoládová poleva.
Tou nyní polijte vychladlého položeného beránka na mřížce, pod kterou si dejte třeba pečící papírPolevu nechte zaschnout, neztuhne zcela.
Dobrou chuť a krásné velikonoce!


