Ingredience
undefined
Postup
cca 200 g hladké mouky
30 g cukru krupice
2 žloutky
40 g másla
2 lžíce zakysané smetany
1 lžíce rumu
olej na smažení
moučkový cukr + vanilkový cukr na obaleníHladkou mouku, cukr krupici a nakrájené máslo zpracujte v drobneku
Pak přidejte vejce, zakysanou smetanu a rum
Ručně vše zpracujte v lepivé pružné těsto
Zabalte ho do potravinové folie a dejte ho na 30 minut do lednice
Po této době těsto vyndejte a vyválejte ho na tenkou placku na pomoučeném válu
Přeložte ho na několikrát do balíčku a znovu ho vyválejte
Takto opakujte ještě dvakrát, těsto při smažení tzv. zlístkovatí
Těsto znovu zabalte do folie a dejte ještě na dalších 30 minut do lednice.
Nyní ho vyndejte z lednice, rozdělte na dvě poloviny a každou silou rozválejte na plackuTěsto jak je pružné, tak se při válení trochu vrací, chce to přidat na síle 🙂
Z těsta pak vykrajujte buď tradiční obdélníky se dvěma řezy uprostřed nebo vykrájovátkem různé tvary.
Ty pak smažte ve velké pánvi ve pořádné vrstvě rozpáleného oleje dozlatova z obou stran.
Hotové je pak dejte na chvilku okapat na papírovou utěrku a následně ještě horké je obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru (vanilkový můžete nahradit skořicí).