Zmrzlina z karamelizovaných meruňek s kardamonem | Coolinářka
6. 8. 2015

Zmrzlina z karamelizovaných meruňek s kardamonem

Ingredience

  • 5 větších zralých meruněk
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 40 ml vody
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíčky mletého kardamonu
  • moučkový cukr
  • sekané nesolené pistácie na ozdobu

Kup letošního léta byl jednoznačně zmrzlinovač! Ve výprodeji se dají sehnat za pakatel a při složení a cenách zmrzlin na trhu se ukázal v těchto vedrech nepostradatelným! Není nad to vědět, že vaše zmrzlina je z meruněk od babičky…
Nejprve jsem zkoušela jen rozmixované čerstvé meruňky s cukrem a smetanou, ale z nich byl zmrzlina mdlá, nevýrazná. Meruňky patří mezi ovoce, které tepelnou úpravou získají na chuti, tak jsem je předem šoupla pod gril a to byl, panečku, rozdíl! Když je navíc doplníte (mým oblíbeným) kardamomem, získáte ledovou lahůdku!

Postup

  1. Meruňky rozkrojte na poloviny a vypeckujte

  2. Dejte je do zapékací misky, posypte hnědým cukrem a kardamomem

  3. Takto připravené meruňky nechte zkaramelizovat v troubě při 200 stupních, dokud se cukr nerozpustí a nezačne hnědnout

  4. Já jsem prvních 10 minut měla meruňky přikryté alobalem

  5. Občas je přelijte šťávou

  6. Meruňky si nyní rozmixujte a dochuťte moučkovým cukrem dle chuti

  7. Přidejte postupně smetanu

  8. Tuto směs nalijte do zmrzlinovače a zbylou práci nechte na něm

  9. Po 10 minutách máte skvělou domácí zmrzku, která si chuťově velmi rozumí se sekanými pistáciovými oříšky.
    Dobrou chuť!

Sladká jídla a dezerty

Sladká jídla a dezerty

Můj Instagram

Left Menu IconSledujte mě
Menu