Ingredience
- dýně hokaido
- mrkev
- celer
- petržel
- máslo
- olivový olej
- kuřecí nebo zeleninový vývar
- kokosové mléko
- čerstvý zázvor
- čerstvý koriandr
- hnědý cukr
- sůl
S recepty na dýňovou polévku je to trochu jako s recepty na bramborový salát, každý ji připravuje jinak a pro všechny je právě ta jeho tou nej! Já vám chci dnes prozradit, jak dýňová polévka chutná nám. Je tak trochu exotická…
Postup
Nejprve nakrájejte dýni hokaido na měsíčky a zbavte ji semínek. Tento druh dýně loupat nemusíte.
Nakrájenou ji přendejte do zapékací mísy nebo pekáče, pokapejte olivovým olejem a dejte péct na 190 stupňů asi 20 minut, dokud úplně nezměkne a mírně nezhnědne.
Během pečení dýně, oloupejte a nakrájejte na kostičky kořenovou zeleninu. Není jí potřeba moc, stačí jedna malá mrkev, petržel a trochu celeru. Orestujte ji na másle, dokud mrkev nezačne barvit a dělat tzv. šlem.
Pak přidejte asi lžíci najemno nakrájeného kořene zázvoru a vše zalijte vývarem (asi 600 ml). Vařte asi 20 minut, dokud zelenina nezměkne.
Poté do polévky přidejte upečenou dýni a vše rozmixujte dohladka. Polévka se dokonale zahustí. Přidejte necelou plechovku kokosového mléka nebo krému a chvíli polévku provařte.
Nyní ji dochuťte solí a třtinovým cukrem a podávejte s čerstvými lístky koriandru.
Dobrou chuť!