Vepřová roláda se špenátem a smažené bramborové šišky | Coolinářka
6. 10. 2015

Vepřová roláda se špenátem a smažené bramborové šišky

Ingredience

  • 750g vepřové plece
  • velká mísa čerstvého listového špenátu
  • 2 lžíce pesta z medvědího česneku
  • dijonská hořčice
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • 500 g brambor typu C
  • 1 vejce
  • 200g hrubé mouky
  • 2 větvičky cherry rajčat
  • 5 žampiónů
  • tymián
  • sádlo
  • 1 palice česneku

V neděli k nám přišli na oběd moji rodiče a ke svátečnímu obědu samozřejmě patří “kus flákoty”. Moje mamka je moc dobrá kuchařka, takže každý takový oběd je pro mě velkou výzvou a nechci si udělat ostudu.

Postup

  1. Čerstvé listy špenátu (byla ho plná mísa, hodně se smrskne) spařte vařící vodou, vymačkejte a nakrájejte

  2. Přidejte k němu pesto z medvědího česneku a dosolte ho

  3. Vepřovou plec si rozkrojte a rozklepejte, tak aby se dala pohodlně naplnit a zavinout do rolády

  4. Takto připravené maso osolte a natřete dijonskou hořčicí

  5. Na plát masa nandejte vrstvu špenátové směsi, zarolujte ho a z vrchu osolte a hojně potřete čerstvě namletým pepřem

  6. Aby se roláda nerozpadla, zajistěte ji párátky nebo gastroprovázkem

  7. Maso nyní zprudka ze všech stran orestujte na sádle, aby se zatáhlo a dalším pečením neztratilo šťávu

  8. Maso přendejte do pekáče, přidejte na čtvrtky nakrájené žampiony, cherry rajčata, na půl překrojenou paličku česneku, snítky tymiánu a vše trochu podlijte vodou

  9. Zakryjte pokličkou nebo alobalem a pečte asi 90 minut při 160 stupních

  10. Poté roládu dopékejte odkrytou na 200 stupňů, dokud nezíská zlatou barvu

  11. Před rozkrájením roládu nechte pár minut odležet.
    Než se dopeče roláda, připravte si bramborové těsto na šišky:
    Brambory typu C si uvařte ve slupce a nechte je zcela zchladnout

  12. Pak je oloupejte, nastrouhejte najemno, přidejte vejce a hrubou mouku

  13. Z těsta tvořte šišky a ty najednou dejte do vroucí osolené vody

  14. Vařte je, dokud nevyplavou na hladinu

  15. Bramborové šišky před podáváním usmažte do zlatova na sádle

  16. Naservírujte nakrájenou roládu s pečenými cherry rajčaty, žampiony a česnekem

  17. Dobrou chuť!

Recepty z masa

Recepty z masa

Instagram feed

Left Menu IconSledujte mě
Menu