Škubánky s mákem | Coolinářka
30. 9. 2024

Škubánky s mákem

Ingredience

  • 1 kg brambor
  • 1 špetka soli
  • 250 g hrubé mouky
  • 1 lžíce másla
  • Na posypání:
  • 4 lžíce máku
  • 4 lžíce cukru moučka
  • 100 g másla

Tradiční recept, který tak trochu polarizuje společnost. Buď škubánky milujete, nebo nenávidíte! My jsem rozhodně tým škubánky…

Recept vznikl ve spolupráci s Kulinaria.cz

Postup

  1. Oloupané a na kostky nakrájené brambory zalijte vodou, osolte a dejte vařit na cca 15 minut (aby byly uvařené do poloměkka). Vodu z brambor slijte, ale nevylévejte. Do hrnce s horkými bramborami vraťte asi polovinu vody, přidejte lžíci másla, vše zasypte moukou a koncem vařečky prošťouchejte.

  2. Hrnec přikryjte pokličkou a postavte ho na mírný plamen. Brambory s moukou nechte asi 15 až 20 minut propařit. Poté brambory rozšťouchejte co nejvíce dohladka, dobře míchejte a těsto roztírejte o stěny kastrolu, aby bylo hladké a nelepilo.

  3. Nyní lžící namočenou v rozpuštěném másle vykrajujte škubánky a ihned je servírujte s mletým mákem a moučkovým cukrem. Můžete je polít rozpuštěným máslem.

Sladká jídla a dezerty

Sladká jídla a dezerty

Můj Instagram

Left Menu IconSledujte mě
Menu