Ingredience
- 1 kg brambor
- 1 špetka soli
- 250 g hrubé mouky
- 1 lžíce másla
- Na posypání:
- 4 lžíce máku
- 4 lžíce cukru moučka
- 100 g másla
Tradiční recept, který tak trochu polarizuje společnost. Buď škubánky milujete, nebo nenávidíte! My jsem rozhodně tým škubánky…
Recept vznikl ve spolupráci s Kulinaria.cz
Postup
Oloupané a na kostky nakrájené brambory zalijte vodou, osolte a dejte vařit na cca 15 minut (aby byly uvařené do poloměkka). Vodu z brambor slijte, ale nevylévejte. Do hrnce s horkými bramborami vraťte asi polovinu vody, přidejte lžíci másla, vše zasypte moukou a koncem vařečky prošťouchejte.
Hrnec přikryjte pokličkou a postavte ho na mírný plamen. Brambory s moukou nechte asi 15 až 20 minut propařit. Poté brambory rozšťouchejte co nejvíce dohladka, dobře míchejte a těsto roztírejte o stěny kastrolu, aby bylo hladké a nelepilo.
Nyní lžící namočenou v rozpuštěném másle vykrajujte škubánky a ihned je servírujte s mletým mákem a moučkovým cukrem. Můžete je polít rozpuštěným máslem.