Bramborové pirohy | Coolinářka
2. 2. 2020

Bramborové pirohy

Ingredience

  • 400 g polohrubé mouky
  • 200 g nastrouhaných, ve slupce uvařených brambor
  • 1 vejce
  • 2 špetky soli
  • 100 ml vody
  • na náplň:
  • 200 g tvarohu
  • čerstvá pažitka
  • sůl
  • k podávání:
  • zakysaná smetana
  • slanina
  • čerstvá pažitka

Tento recept od našich východních sousedů ze Slovenska skýtá mnoho různých variant, já mám nejradši právě tuto.

Postup

  1. Nejprve si připravte náplň: do tvarohu zamíchejte nasekanou čerstvou pažitku v množství, jaké máte rádi, směs osolte.

  2. A teď těsto na pirohy: vychladlé, ve slupce uvařené brambory nastrouhejte na jemném struhadle. Přendejte je do mísy, přidejte polohrubou mouku, vejce, vodu a cca dvě špetky soli. Suroviny důkladně zpracujte, ideálně v robotu s hnětacím hákem.

  3.  Hotové těsto je velmi tuhé a pružné. Nyní ho rozkrojte na půl a vyválejte na co nejtenčí placku, jde to trochu hůř, klidně použijte strojek na těstoviny. Z vyváleného těsta vykrajujte kroužky o průměru asi 8 – 10 cm. Do jejich středu dejte trochu tvarohové směsi, okraje lehce potřete vodou, přehněte je a kraje přimáčkněte k sobě. Já použila šikovnou plastovou pomůcku. 

  4. Do většího hrnce dejte vařit osolenou vodu. Pirohy rozdělte na tři kupičky a tyto tři várky postupně vhoďte do vroucí vody, jakmile vyplavou, sítem je vylovte.  

  5. Pirohy ihned servírujte s trochou zakysané smetany, orestovanými kostičkami anglické slaniny a čerstvou pažitkou. 

To nejlepší pro vaše zdraví

Malá jídla

Malá jídla

Můj Instagram

Left Menu IconSledujte mě
Menu