Ingredience
- 3 porce lososa
- 1 jarní cibulka
- 1 lžíce nasekaného čerstvého zázvoru
- 1 chilli paprička
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce červené kari pasty (nebo dle pálivosti)
- 1-2 lžíce rybí omáčky
- 1 velká plechovka kokosového mléka
- šťáva z 1/2 limety
- 1 hrst mraženého hrášku
- sůl
- pepř
- olej
- čerstvý koriandr
- rýže k podávání
Kari je rychlé a velmi chutné jídlo, kterého není třeba se bát. Veškeré suroviny se dají sehnat v běžném supermarketu a lososa jsem tradičně koupila v té nejvyšší kvalitě v hradecké pobočce Ocean 48 .
Postup
Nejprve si ve větší tlustostěnné pánvi s trochou oleje opečte z obou stran osolené a opepřené porce lososa. Já použila sezamový olej, ale můžete klidně použít i běžný slunečnicový. Opečeného lososa vyndejte na talíř a přikryjte ho alobalem.
Ve stejné pánvi si do výpeku (můžete trochu oleje případně přidat) dejte restovat nasekaný zázvor, jarní cibulku, plátky česneku a nasekanou chilli papričku. Společně vše smažte maximálně minutu, aby se nezačal česnek připalovat. Přidejte červenou kari pastu, také ji lehce zarestujte a vše zalijte kokosovým mlékem, prošlehejte ruční metlou a provařte na mírném ohni asi 2 minuty.
Slanost kari dodáte rybí omáčkou, tu přidávejte postupně a dle chuti. Nakonec přidejte zelený hrášek a limetovou šťávu. Do kari dejte prohřát opečeného lososa. Podávejte s uvařenou rýží a čerstvými lístky koriandru.