Fish & chips | Coolinářka
16. 3. 2019

Fish & chips

Ingredience

  • 500 g z bělomasé mořské ryby (treska, tilapie, apod.)
  • 1/2 hrnku hladké mouky + trochu na obalení
  • 1 lžička jedlé sody
  • cca 100 ml piva
  • 1/2 lžičky soli
  • pepř
  • na hranolky:
  • 5 - 6 brambor typu C
  • olej na smažení
  • sůl

Pamatuji si, jak jsem poprvé fish & chips ochutnala jako malá v Londýně, tradičně „do ruky“ v novinovém papíru. Nedávno jsem si na tuhle specialitu vzpomněla, když jsem vybírala ryby v hradecké pobočce Ocean 48 ( http://www.ocean48.cz ). Tam mají skvělý výběr čerstvých mořských ryb a plodů moře. Receptů je mraky, a já jsem nakonec udělala tuhle jednoduchou variantu v pivním těstíčku s dvakrát smaženými hranolkami.

Postup

  1. Nejprve si brambory oloupejte a nakrájejte na hranolky

  2. Ty dejte do studené vody asi na 30 minut odpočívat, pak je slijte a důkladně osušte papírovou utěrkou

  3. V hlubší pánvi s množstvím oleje, aby byly hranolky ponořené, je pár minut předsmažte, aby změkly

  4. Pak je vyndejte na papírovou utěrku a nechte zcela zchladnout, klidně můžou odpočívat přes noc v lednici

  5. Maso z ryby si nakrájejte na středně velké kousky

  6. Já měla čerstvou tilapii z http://www.ocean48.cz , můžete však použít i třeba tresku

  7. Z obou stran je důkladně osolte

  8. Nyní si připravte těstíčko z prosáté hladké mouky, jedlé sody, soli, pepře a světlého piva

  9. Ihned směs důkladně ruční metlou zpracujte, aby se nevytvořily hrudky

  10. Vznikne hustší těstíčko.
    Předsmažené hranolky dejte opět do pánve s olejem dosmažit dozlatova, když jsou hotové, důkladně je osolte (můžete je lehce zakápnout vinným octem).
    Mezitím si v druhé pánvi rozpalte dostatečné množství oleje, obalte nasolenou rybu v hladké mouce a pak hned v těstíčku a dejte ji ihned smažit dozaltova z obou stran

  11. Hotovou rybu i hranolky podávejte třeba s tatarskou omáčkou, nebo tradičně s pyré se zeleného hrášku

  12. Dobrou chuť!

Jídla z ryb a mořských plodů

Jídla z ryb a mořských plodů

Můj Instagram

Left Menu IconSledujte mě
Menu