Pečené vepřové ocásky s chlupatými knedlíky a špenátem | Coolinářka
23. 4. 2021

Pečené vepřové ocásky s chlupatými knedlíky a špenátem

Ingredience

  • na maso:
  • 2 vepřové ocásky
  • 1 velká cibule
  • 1 palice česneku
  • sůl
  • 1 lžíce celého kmínu
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 1 jablko (nemusí být)
  • 1 lžička sádla
  • na špenát:
  • 400 g mraženého sekaného špenátu
  • 1 lžíce másla
  • 100 ml smetany
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička hladké mouky
  • na chlupaté knedlíky:
  • 300 g vařených brambor typu C ve slupce
  • 600 g syrových brambor typu C
  • 1 vejce
  • cca 250 g hrubé mouky
  • sůl

Taková ta pravá česká klasika! Vyzkoušejte upéct vepřové ocásky, jedná se o velmi aktivní sval na zvířeti, proto je tam maso velmi křehké a měkké. Já jsem kvalitní koupila na Košík.cz , jejichž řada farmářského masa Authentic mě ještě nezklamala! Po sto letech jsem dělala klasické chlupaté knedlíky a samozřejmě nemohl chybět špenát.

Postup

  1. Nejprve si dejte péct maso. Dno litinového hrnce nebo pekáče vymažte sádlem. Na měsíčky nasekejte cibuli a dejte ji do hrnce, přidejte na osminky nakrájené jablko a na polovinu rozříznutou palici česneku. Maso omyjte, osušte a vrstvu tuku nakrojte do mřížky. Důkladně ho osolte, dejte ho hrnce na cibuli, posypte kmínem, přidejte rozmarýn a přiklopte poklicí. Maso dejte péct do horkovzdušné trouby na 170 stupňů na cca 100 – 120 minut, dokud zcela nezměkne. Během pečené ho přelévejte výpekem.

  2. Během pečení masa si připravte chlupaté knedlíky. 300 g brambor dejte vařit ve slupce do změknutí. Pak je slijte a nechte je zcela zchladnout. 600 g syrových brambor oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Zamíchejte do nich asi lžičku soli. Nastrouhané brambory přendejte do plátýnka nebo gázoviny a pořádně je vymačkejte a zbavte vody. Vymačkané brambory dejte do mísy a přidejte k nim uvařené brambory, které buď také nastrouhejte nebo namačkejte před drtič brambor. Přidejte vejce a hrubou mouku a bramborové těsto zamíchejte. Vznikne lepivá směs. Pomocí dvou lžic nebo lžíce a dlaně tvořte noky, které ve třech várkách vařte v osolené vroucí vodě (moc je neuhlazujte, aby si zachovaly charakteristickou “chlupatost”). Vždy, když vyplavou na hladinu, vařte je ještě asi dvě minuty.

  3. Špenát si připravte následovně (je ideální, když ho necháte předem trochu rozmrazit): v hrnci na másle zpěňte na plátky nasekaný česnek. Přidejte k němu rozmražený špenát a pod pokličkou ho duste na mírném ohni asi 5 minut. Smetanu rozmíchejte s hladkou moukou a vlijte ji do špenátové směsi. Znovu společně provařte a nakonec špenát osolte dle chuti.

Recepty z masa

Recepty z masa

Můj Instagram

Left Menu IconSledujte mě
Menu