Ingredience
1 rozporcovaný králík nebo4 stehna- cca
4 lžíce dijonské hořčice - cca
250 ml kuřecího vývaru - slunečnicový olej
3 paličky česneku200 ml smetany ke šlehání- hrst čerstvých lístků šalvěje
- citronová šťáva
- sůl
- pepř
Dlouho jsem nesdílela žádný recept z masa… Tak dnes to napravím. Králičí maso máme rádi a navíc je zdravé, tak proč si ho nepřipravit v současných mrazivých dnech, myslím, že se docela hodí.
Postup
Troubu předehřejte na 180 stupňů
Jednotlivé porce králíka osolte, opepřete a hojně potřete hořčicí
V pekáči, ve kterém budete péct je zprudka na trošce oleje orestujte ze všech stran
Nyní králíka zalijte vývarem, tak aby byly porce ponořené asi do poloviny
Na maso položte na poloviny rozkrojené palice česneku, které lehce osolte a pokapejte olejem
Pro ovonění přidejte do pekáče i pár lístků čerstvé šalvěje
Dejte péct asi na 50 – 60 minut, prvních 30 minut zakryté alobalem nebo poklicí.
Po upečení vyndejte maso, upečený česnek a šalvěj (tu vyhoďte)Maso zakryjte alobalem, aby příliš nevystydlo, než doděláte omáčku
Do šťávy, která zbyla v pekáči, vymačkejte paličky česneku, jednotlivé stroužky pečením zesládly a ztratily štiplavost
Nyní celý obsah v pekáči rozmixujte tyčovým mixérem, nezapomeňte seškrábnout připečené kousky z okraje pekáče! Omáčku přelijte do menšího hrnce a dejte vařit na sporák
Teď do omáčky nalijte smetanu a nechte provařit
Dochuťte ji solí, pepřem dle chuti ji můžete lehce zakápnout citrónovou šťávou.
Upečeného králíka podávejte přelitého česnekovo-smetanovou omáčkou a vše doplňte bramborovou přílohou.
Dobrou chuť!


