Švédské masové kuličky Köttbullar | Coolinářka
12. 4. 2016

Švédské masové kuličky Köttbullar

Ingredience

  • 200g mletého vepřového masa
  • 200g mletého hovězího masa
  • (skvělé jsou i z mletého telecího masa 400g)
  • 1 bílý rohlík
  • 1 malá nebo 1/2 velké cibule
  • 1 + 2 lžíce másla
  • 1 vejce
  • 100 ml mléka
  • 2 špetky mletého nového koření
  • 2 špetky mletého zázvoru
  • špetka muškátového květu
  • sůl
  • pepř
  • 220 ml vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička pikantní hořčice
  • čerstvá petrželka
  • brusinkový džem

Pro mnohé v nás je neodmyslitelnou součástí návštěvy obchodního domu Ikea, dát si k obědu masové kuličky Köttbullar se smetanovou omáčkou. Abyste si tuto skandinávskou specialitu mohli připravit i doma, přináším vám dnešní recept.

Postup

  1. Rohlík nebo housku nakrájejte na malinké kostičky a namočte je do mléka

  2. Cibuli nakrájejte na jemno a orestujte ji do sklovata na másle

  3. Nyní smíchejte oba druhy kvalitního mletého masa s pečivem nasáklým mlékem

  4. Přidejte orestovanou cibulku, vejce, mletý zázvor a nové koření (to stačí rozdrtit v hmoždíři, pokud nemáte namleté), sůl a pepř

  5. Já tuto masovou směs nechávám v pokojové teplotě asi 20 minut odpočívat.
    Poté si z hotového těsta udělejte malé kuličky

  6. Doporučuji si namočit ruce, aby se těsto nelepilo

  7. Kuličky osmažte na oleji ze všech stran

  8. Hotové kuličky nechte v zakryté misce, aby moc nevystydly.
    Z pánve, ve které jste smažily kuličky, vyndejte připálené kousky a vylijte zbytek omastku

  9. Nechte v ní rozpustit 2 lžíce másla, zasypte ho moukou a usmažte světlou jíšku

  10. Tuto nyní zalijte vývarem, důkladně metlou prošlehejte a vařte ji asi 5 minut

  11. Nakonec do omáčky přidejte smetanu ke šlehání, sůl a pepř dle chuti a nechte ji krátce provařit

  12. Omáčku můžete zvýraznit 1 lžičkou pikantní hořčice

  13. Nakonec do horké omáčky můžete nechat rozpustit kousek másla pro zjemnění

  14. Masové kuličky s omáčkou podávejte posypané čerstvou petrželkou, brusinkovým džemem a bramborovou přílohou.
    Dobrou chuť!

Recepty z masa

Recepty z masa

Instagram feed

Left Menu IconSledujte mě
Menu