Ingredience
400 g mletého masa (ideálně mix hovězí a vepřové, namleté doma nebo u řezníka)1 a1 /2 bílého rohlíku nebo podobného pečiva- cca
100 ml mléka - čerstvá šalvěj
1 vejce- konzerva krájených rajčat
- malá cibule
1 stroužek česneku- olej
- sušené oregano
- římský kmín
- sůl
- pepř
100 g tučného sýru (např. Gouda)
Masové koule s rajskou omáčkou jsou tradičním oblíbeným receptem. Ale když je společně upečete, jídlo dostane daleko větší šmrnc.
Postup
Nejprve nakrájejte bílé pečivo na kostičky a zalijte jej mlékem, aby se do něho vsáklo
Přidejte mleté maso, kvalitu nepodceňujte, to které se prodává v supermarketech obsahuje, mimo jiné, hodně tuku a hlavně vody a jídlo by se spíš dusilo než peklo.
Do směsi dále rukou zamíchejte 1 vejce a asi 2 lžíce nakrájené čerstvé šalvěje (nebo jinou čerstvou bylinku, co máte rádi)Směs dosolte a opepřete a nechte ji odpočívat v pokojové teplotě během doby, kdy budete připravovat omáčku.
Cibuli nakrájejte na jemno a osmažte ji do sklovata na trošce oleje, pak přidejte na plátky nakrájený česnekSpolečně restujte asi 1 minutu
Nyní k cibuli a česneku vyklopte celou konzervu sekaných rajčat
Omáčku okořeňte lžící sušeného oregana a římského kmínu, solí a pepřem
Nechte ji na mírném ohni pod pokličkou vařit asi 5 minut
Můžete ji naředit trochou vody.
Mezitím nalijte do zapékací mísy nebo pánve vhodné na pečení trochu olejeMokrýma rukama tvořte z masové směsi kuličky a vyskládejte je vedle sebe
V troubě předehřáté na 180 stupňů předpečte masové kuličky, tak aby se na povrchu tzv. zatáhly, bude to trvat cca 15 – 20 minut
Nyní k masu přilijte omáčku a vše zakryjte alobalem nebo poklicí, dále pečte asi 10 – 15 minut.
Nakonec povrch posypejte nastrouhaným tučným sýrem a dopékejte už odkryté, dokud se sýr neroztavíPodávejte například s těstovinami.
Dobrou chuť!