Ingredience
- vykostěný filet z půlky kapra
1 stroužek česneku1 /2 hrnku hladké mouky2 lžíce škrobové moučky1 lžíce sladké papriky1 lžička mletého kmínu1 lžička mletého zázvoru1 lžička sušeného tymiánu- sůl
Právě vrcholí období výlovů rybníků, abychom měli o štědrém dnu co večeřet. Já už se od dětství začínám v tyto dny těšit na vánoce 🙂 My bydlíme kousek od kaskády čtyř královehradeckých rybníků a jeden z nich – Datlík, byl v tuto sobotu vyloven za přítomnosti veřejnosti. Zájem byl obrovský, až mi bylo rybářů trochu líto, když se museli s plnými káděmi ryb vyhýbat dětem, psům, fotografům… K podobným akcím neodmyslitelně patří i rybí občerstvení a nejtypičtější pochoutkou jsou kapří hranolky. Recept na ně vám dnes přináším.
Postup
Vykostěný kapří filet nakrájejte na asi 2 cm proužky
Pokud máte kapra šupináče, nemusíte ho stahovat z kůže, jen ho důkladně zbavte šupin
Kapra lysce, který má kůži houževnatější, raději stáhněte
Do proužků kapra vetřete nadrcený česnek s trochou soli a nechte je chvilku odpočívat
Mezi tím si promíchejte hladkou mouku se škrobovou moučkou, paprikou, mletým kmínem, zázvorem, sušeným tymiánem a trochou soli.
Kapří proužky v této směsi obalte a smažte v oleji do zlatovaPoté je nechte okapat na papírovém ubrousku a podávejte
Skvělé jsou například s křenovým dipem.
Dobrou chuť!