Ingredience
- 400 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 1/3 kostky droždí
- 1 lžička cukru krupice
- 150 ml vlažné vody
- 50 g olivového oleje
- ½ lžičky granulované sušené cibule
Blíží se filipojakubská noc neboli čarodějnice a já vám dnes přináším tip, co jiného než špekáčky můžete opéct na ohni. U nás měli u dětí velký úspěch tito pečení „hadi“ na klacku z kynutého těsta. Bude je bavit proces „tvorby“ a moc se pochutnají.
Tento recept vznikl ve spolupráci s Košik.cz
Postup
Nejprve metličkou rozmíchejte droždí s krupicovým cukrem, vznikne řídká kašička. K ní přidejte hladkou mouku, olivový olej, vlažnou vodu, sůl a sušenou cibuli. Hnětením v robotu vypracujte hladké nelepivé těsto. To rozdělte na osm dílů, vytvarujte bochánky a ty nechte pod utěrkou kynout asi 60 minut.
Připravte si čerstvé klacky nejedovatého stromu nebo keře (např. vrbové). Nemusíte je loupat z kůry.
Po hodině kynutí z každé části těsta vytvarujte hada, kterého namotejte na klacek, aby špičku překrývalo těsto. Opékejte je nad ohněm dozlatova. Upečené je můžete pomazat česnekovým olivovým olejem.
Opatrně je sundejte z klacku a servírujte je třeba se špekáčky.