Slané podvodnice | Coolinářka
26. 12. 2015

Slané podvodnice

Ingredience

  • 200g hladké mouky
  • 150g povoleného másla
  • 3 lžíce vlažného mléka
  • 10 g droždí
  • špetka cukru krupice
  • bílek z jednoho vejce
  • sůl
  • vyloupané madle, kmín, sezamové semínko apod.

Možná znáte vánoční cukroví z těsta, které kyne pod vodou – podvodnice. Zkusili jste je ale udělat na slano? Jsou skvělé, mě chutnají možná ještě víc než tradiční sladká varianta. Blíží se Silvestr a právě na oslavu končícího roku se toto pohoštění výborně hodí. Tak ho zkuste, určitě u svých hostů zabodujete!

Postup

  1. Nejprve nechte vzejít kvásek z rozdrobených kvasnic, cukru a vlažného mléka

  2. Ten pak ručně zapracujte s máslem, moukou a špetkou soli v těsto

  3. Chvíli ho hněťte a pak ho dejte do vyšší mísy s vodou, tak aby koule z těsta byla ponořená

  4. Pod vodou nechte kynout cca 4 – 5 hodin

  5. Poté těsto vyválejte na hojně hladkou moukou vysypaném válu na placku (nenechte se odradit „rozpatlaností“ těsta) a z ní rádlem vykrajujte čtverečky

  6. Tyto vyskládejte na plech s pečícím papírem, pomašlujte je vaječným bílkem, osolte a dle chuti ozdobte

  7. Já dávám vyloupanou mandličku, ale můžete použít kmín, sezamové semínko a podobně

  8. Podvodnice pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 15 – 20 minut.
    Dobrou chuť!

Pečivo, přílohy, pesta, krekry, ...

Pečivo, přílohy, pesta, krekry, ...

Vánoce a Silvestr

Vánoce a Silvestr

Můj Instagram

Left Menu IconSledujte mě
Menu