Ingredience
250 g polohrubé mouky1 lžíce rozpuštěného másla2 lžíce cukru1 vejce130 ml mléka20 g droždí- kůra z ½ citronu
- špetka soli
- tuk na smažení
150 g tvarohu150 g Mascarpone- moučkový cukr
- čerstvé ovoce (jahody, maliny, borůvky, ...)
Pamatuji si skvělé bavorské vdolečky překvapivě ze školní jídelny. Nedávno jsem na ně dostala chuť a po letech si je znovu s gustem dala. Zkuste je také, v této trochu vyletněné verzi!
Postup
Z rozdrobeného droždí a trochy krupicového cukru ve větší míse ruční metlou rozmíchejte řídkou kašičku
Přidejte vlažné mléko, zbytek cukru, prosetou mouku, vejce, špetku soli a kůru z poloviny citronu
V robotu pomocí hnětacího háku nebo ručně zadělejte lepkavé těsto
V průběhu hnětení postupně přidávejte rozpuštěné máslo
Těsto nechte na teplém místě kynout přibližně hodinu
Tuk na smažení (sádlo, olej či 100% tuk) rozpusťte v širším hrnci, aby hladina sahala asi do jeho 1/3.
Vykynuté těsto rozválejte na pomoučeném válu, aby bylo přibližně 1 cm tlustéVykrajujte z něho kolečka o průměru asi 7 cm.
Zdali je tuk dostatečně rozpálený, vyzkoušejte vhozením trošky těsta, když se začne smažit, můžete do tuku vložit vykrájená kolečkaSmažte je do zlatova z jedné strany pod pokličkou, z druhé strany už nezakryté
Usmažené vdolky nechte okapat na papírové utěrce.
Tvaroh a Mascarpone společně vyšlehejte s moučkovým cukrem, jehož množství zvolte své chuti.
Vdolečky servírujte se směsí tvarohu a Mascarpone a s čerstvým letním ovocemMůžete je posypat moučkovým cukrem.