Ingredience
- velký filet z lososa bez kůže
2 –3 lžíce cukru krupice3 lžíce hrubé soli- pepř
3 hrsti čerstvého kopru- na omáčku:
3 lžíce dijonské hořčice2 lžíce slunečnicového oleje1 lžíce medu1 hrst čerstvého kopru- pepř
- sůl
Zkuste letos do slavnostní vánoční tabule zařadit i tuto skandinávskou specialitu Gravad lax neboli pohřbeného lososa. Filet po pár dnech marinování zkřehne a získá skvělou chuť! Je to přesně ten, kterého možná znáte z restaurace obchodního domu Ikea. Tuto lahůdku připravíte překvapivě snadno a jako vánoční předkrm či silvestrovská chuťovka je prostě TOP!
Postup
Do větší zapékací mísy vystlané potravinářskou fólií nasypte část krupicového cukru, soli, čerstvě namletý pepř a pár snítek čerstvého kopru
Velký filet lososa rozkrojte podélně napůl
Na základ vložíme filety lososa, dolů stranou, kde byla kůže
Opět trochu posypte cukrem, solí, pepřem a nahrubo nasekaným koprem
Na tento filet položte druhou polovinu lososa, dolů stranou, kde nebyla kůže, opět cukr, sůl, mletý pepř a snítky kopru.
Lososa zakryjte potravinářskou folií a zatižte těžkou knihouTakto připraveného lososa dejte na 2-3 dny do lednice.
Před podáváním lososa zamrazte, aby se dal lépe krájet na tenké plátky.
Lososa servírujte s omáčkou, kterou jednoduše připravíte smícháním dijonské hořčice, oleje, medu, kopru, soli a pepře nebo (jak je na obrázku) k němu připravte majonézovou omáčku s hrubozrnnou hořčicíJá ho mám ale stejně ráda i jen na bílé, dobrým máslem namazané bagetě.
Dobrou chuť!Tetnto recept najdete i v mé kuchařce Coolinářka – testováno na rodině!