Marinovaný losos neboli Gravad lax neboli Gravlax | Coolinářka
20. 12. 2016

Marinovaný losos neboli Gravad lax neboli Gravlax

Ingredience

  • velký filet z lososa bez kůže
  • 23 lžíce cukru krupice
  • 3 lžíce hrubé soli
  • pepř
  • 3 hrsti čerstvého kopru
  • na omáčku:
  • 3 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 lžíce medu
  • 1 hrst čerstvého kopru
  • pepř
  • sůl

Zkuste letos do slavnostní vánoční tabule zařadit i tuto skandinávskou specialitu Gravad lax neboli pohřbeného lososa. Filet po pár dnech marinování zkřehne a získá skvělou chuť! Je to přesně ten, kterého možná znáte z restaurace obchodního domu Ikea. Tuto lahůdku připravíte překvapivě snadno a jako vánoční předkrm či silvestrovská chuťovka je prostě TOP!

Postup

  1. Do větší zapékací mísy vystlané potravinářskou fólií nasypte část krupicového cukru, soli, čerstvě namletý pepř a pár snítek čerstvého kopru

  2. Velký filet lososa rozkrojte podélně napůl

  3. Na základ vložíme filety lososa, dolů stranou, kde byla kůže

  4. Opět trochu posypte cukrem, solí, pepřem a nahrubo nasekaným koprem

  5. Na tento filet položte druhou polovinu lososa, dolů stranou, kde nebyla kůže, opět cukr, sůl, mletý pepř a snítky kopru.
    Lososa zakryjte potravinářskou folií a zatižte těžkou knihou

  6. Takto připraveného lososa dejte na 2-3 dny do lednice.
    Před podáváním lososa zamrazte, aby se dal lépe krájet na tenké plátky.
    Lososa servírujte s omáčkou, kterou jednoduše připravíte smícháním dijonské hořčice, oleje, medu, kopru, soli a pepře nebo (jak je na obrázku) k němu připravte majonézovou omáčku s hrubozrnnou hořčicí

  7. Já ho mám ale stejně ráda i jen na bílé, dobrým máslem namazané bagetě.
    Dobrou chuť!

    Tetnto recept najdete i v mé kuchařce Coolinářka – testováno na rodině!

Jídla z ryb a mořských plodů

Jídla z ryb a mořských plodů

To nejlepší pro vaše zdraví

Malá jídla

Malá jídla

Vánoce a Silvestr

Vánoce a Silvestr

Můj Instagram

Left Menu IconSledujte mě
Menu