Ingredience
- cca
400 g husích jater 200 g kvalitního másla1 malá cibule1 stroužek česneku1 lžičku čerstvého tymiánu1 lžičku čerstvého rozmarýnu50 ml brandy- sušené brusinky nebo mandle či jedlé kaštany a pod.
- sůl
- celý barevný pepř
Výroba domácí paštiky je pro vás možná trochu strašák a dosud jste se neodhodlali. Já mám pro vás recept tak jednoduchý, že ho zvládne i úplný kuchařský začátečník. Tajemství tkví v dostatečném množství kvalitního másla, paštika díky němu získá správnou konzistenci a hlavně skvělou chuť.
Stále mám k dispozici pomocníka od Kenwood – robot Major Titanium, pomocí něhož jsem tentokrát paštiku rozmixovala. V jeho skleněném blenderu lze totiž mixovat i horký obsah, což bylo v tomto receptu dost důležité.
Postup
Do hlubší, ideálně litinové pánve dejte na 50g másla smažit na hrubo nakrájenou cibuli, až zprůhlední přidejte na plátky nakrájený stroužek česneku
Po necelé minutě přidejte očištěná a nakrájená játra, tymián a rozmarýn
Ze všech stran játra opečte a následně je podlijte brandy
Alkohol se během pár minut odpaří
Nyní pánev přikryjte poklicí a na mírném ohni vše duste asi 5 minut
Poté zkuste jeden kousek jater rozříznut a přesvědčte se, zda není syrový
Pokud máte rádi paštiku hrubší, tak asi 2 kousky jater z pánve vyndejte a nakrájejte zvlášť
Nyní celý, ještě horký, obsah pánve dejte do mixéru a přidejte k němu cca 100 g nakrájeného povoleného másla (ale ne rozpuštěného)
Celý obsah rozmixujte dohladka
Paštiku přendejte do misky a dochuťte ji solí, nasekanými sušenými brusinkami, případně mandlemi či povařenými nasekanými jedlými kaštany
Nezapomeňte zamíchat i nakrájené kousky jater! Paštiku nyní přendejte do zavařovací sklenice či keramické formy, její povrch zalijte rozpuštěným máslem a posypte celými kuličkami barevného pepře
Paštiku nechte zcela zchladnout v lednici.
Dobrou chuť!