Ingredience
3 vejce1 hrnek hladké mouky3 /4 hrnku semolinové mouky1 a1 /2 lžičky olivového oleje2 lžičky vody- špetka šafránů
Na domácí těstoviny jsem se chystala dlouho, ale na semolinovou mouku jsem natrefila vždy jen v obr balení v Makru. Nakonec jsem ji sehnala v Globusu a pustila se do své první domácí pasty… Já nudle nechala usušit do druhého dne, chuťově byly výborné, ale ztratily krásnou žlutou barvu a lámaly se. Proto spíš doporučuji čerstvě připravené těstoviny rovnou uvařit a sníst. Chuť vajec je luxusní! Zkuste je, není to žádná věda, jak by se mohlo zdát…
Postup
Šafrán dejte louhovat do dvou lžiček vody.
Na válu smíchejte hladkou mouku a semolinu, to je speciální mouka na těstoviny z tvrdozrnné pšenice, strukturou podobná krupičce, ale krupicí ji nenahrazujte! Lze ji koupit například v GlobusuZ muk si vytvořte „sopku“, jako když zaděláváte kynuté těsto
Do ní vyklepněte vejce, přidejte olivový olej a vodu se šafránem
Vidličkou vejce s olejem a šafránovou vodou nejprve opatrně spojte a pak až zapracujte s moukou
Vznikne vám tuhé kompaktní nelepivé těsto
To nechte v potravinové folii chvíli odpočinout v lednici
Nyní si těsto rozdělte na třetiny a pomocí strojku na vyválení těstovin (ten nevlastním :-), nebo ručně válečkem na nudle (můj případ …) vyválejte dlouhou co nejtenčí placku
Tu nyní zaviňte jako palačinku a nakrájejte ji na asi 50 mm nudle
Tyto pak rozviňte a ještě trochu natáhnete, těsto je velmi pružné, proto by se nudle neměly trhat.
Těstoviny nechte chvíli oschnout, tak aby se nedotýkaly a pak je klasicky uvařte ve vroucí osolené vodě.
Šafránové těstoviny se výborně hodí například k plodům moře.
Dobrou chuť!