Ingredience
- 2 - 3 filety sumečka afrického s kůží
- 1 střední cibule
- 1 paprika
- 1 plechovka sekaných loupaných rajčat
- 1 stroužek česneku
- 3 listy čerstvé šalvěje
- ½ lžičky mletého římského kmínu
- (chilli v množství dle chuti)
- 2 lžíce oleje
- sůl a pepř
- rýže k podávání
Sumeček africký se výborně hodí k tepelné úpravě dušením. Tento recept pochází právě z Afriky a věřím, že se zalíbí i vám. Jde o lehký chutný pokrm. Filety této ryby jsou navíc úplně bez kostí.
Recept vznikl pro farmu, kde sumečky africké chovají – Sumeček ze Stračova, kterou provozuje Zemědělská akciová společnost Mžany, a.s.. Letos si právem odnesli první místo v souteži Potravina a potravinář Královehradeckého kraje v kategorii maso a masné výrobky.
Postup
V litinovém hrnci na oleji orestujte na měsíčky nasekanou cibuli. Po chvíli přidejte na kostičky nakrájenou papriku a na plátky nasekaný česnek.
Restujte společně zvolna asi dvě minuty, pak přidejte mletý římský kmín, čerstvé lístky šalvěje a obsah plechovky sekaných loupaných rajčat (případně chilli). Přidejte 150 ml vody, zamíchejte a vařte pod pokličkou asi 10 minut.
Mezitím si nakrájejte na třetiny filety sumečka s kůží (ta nám zabrání, aby se nám ryba při dušení rozpadla). Osolené a opepřené porce ryby dejte do omáčky a vařte společně ještě asi 7 minut (dle velikosti porcí). Omáčku nakonec dosolte dle chuti.
Podávejte s dušenou rýží.