Sumeček africký dušený s rajčaty a paprikami | Coolinářka
22. 9. 2022

Sumeček africký dušený s rajčaty a paprikami

Ingredience

  • 2 - 3 filety sumečka afrického s kůží
  • 1 střední cibule
  • 1 paprika
  • 1 plechovka sekaných loupaných rajčat
  • 1 stroužek česneku
  • 3 listy čerstvé šalvěje
  • ½ lžičky mletého římského kmínu
  • (chilli v množství dle chuti)
  • 2 lžíce oleje
  • sůl a pepř
  • rýže k podávání

Sumeček africký se výborně hodí k tepelné úpravě dušením. Tento recept pochází právě z Afriky a věřím, že se zalíbí i vám. Jde o lehký chutný pokrm. Filety této ryby jsou navíc úplně bez kostí.

Recept vznikl pro farmu, kde sumečky africké chovají – Sumeček ze Stračova, kterou provozuje Zemědělská akciová společnost Mžany, a.s.. Letos si právem odnesli první místo v souteži Potravina a potravinář Královehradeckého kraje v kategorii maso a masné výrobky.

Postup

  1. V litinovém hrnci na oleji orestujte na měsíčky nasekanou cibuli. Po chvíli přidejte na kostičky nakrájenou papriku a na plátky nasekaný česnek.

  2. Restujte společně zvolna asi dvě minuty, pak přidejte mletý římský kmín, čerstvé lístky šalvěje a obsah plechovky sekaných loupaných rajčat (případně chilli). Přidejte 150 ml vody, zamíchejte a vařte pod pokličkou asi 10 minut.

  3. Mezitím si nakrájejte na třetiny filety sumečka s kůží (ta nám zabrání, aby se nám ryba při dušení rozpadla). Osolené a opepřené porce ryby dejte do omáčky a vařte společně ještě asi 7 minut (dle velikosti porcí). Omáčku nakonec dosolte dle chuti. 

  4. Podávejte s dušenou rýží.

Jídla z ryb a mořských plodů

Jídla z ryb a mořských plodů

Můj Instagram

Left Menu IconSledujte mě
Menu