Vaječný likér | Coolinářka
3. 12. 2019

Vaječný likér

Ingredience

  • 250 ml neslazeného kondenzovaného mléka (nebo slazeného Salka, to ale vynechejte cukr)
  • 450 ml plnotučného mléka
  • 250 g cukru krupice
  • 1/2 vanilkového lusku
  • 5 žloutků
  • cca 200 ml rumu (dle chuti)

Recept na vaječný likér má každá rodina ten svůj – nejlepší. U nás ho dělala má babička a zásobila jím celou rodinu. 

 

Recept je z knížky Krásné Vánoce, kterou si můžete objednat na eshopu Albatrosmedia.

Postup

  1. Nejprve podélně rozřízněte vanikový lusk, nožem z něho vyškrábněte semínka a dejte je i prázdný lusk do klasického a kondenzovaného mléka (letos jsem omylem koupila slazené Salko a šlo to i z něho, ale vynechala jsem cukr). Přidejte cukr a společně vařte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Nyní vyndejte vanilkový lusk, ten už nebudeme potřebovat a směs dejte stranou.

  2. Připravte si vodní lázeň – na hrnec s vařící vodou položte kovovou nebo skleněnou větší mísu a vypněte hořák, budeme pracovat je s teplem vody, která se vařila. Do mísy nalijte žloutky a ihned je začněte šlehat, aby se vám nezačaly srážet. Když začnou být žloutky horké, postupně do nich přilévejte mléčnou směs. Stále míchejte, dokud směs lehce nezhoustne (cca 15 minut). Stále pracujeme jen se zbytkovým teplem vodní lázně, pokud nám mísa chladne, zapněte mírně pod hrncem sporák.

  3. Směs nyní přeceďte přes husté síro, zachytí se drobné vaječné sraženiny. Likér nechte mírně zchladnout a pak v množství dle chuti přidejte rum (použijte klidně kombinaci třtinového a tuzemáku). Hotový vaječný likér nechte zcela zchladnout a pak ho nalijte do lahví. 

Vánoce a Silvestr

Vánoce a Silvestr

Můj Instagram

Left Menu IconSledujte mě
Menu