Velikonoční linecké sušenky | Coolinářka
7. 4. 2020

Velikonoční linecké sušenky

Ingredience

  • 300 g hladké mouky + trochu na pomoučení válu
  • 200 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • nastrouhaná kůra z poloviny citronu
  • rybízová nebo malinová marmeláda
  • moučkový cukr na posypání

Proč by se linecké pečivo mělo připravovat jen o Vánocích? S dcerou jsme se pustily do pečení lineckého cukroví ve formě roztomilých velikonočních sušenek…

Recept vznikl ve spolupráci s Košík.cz.

Postup

  1. Nejprve si opatrně oddělte vaječné žloutky od bílků. Bílky v tomto receptu potřebovat nebudete, tak je dejte do chladničky a využijte v jiném receptu.  

  2. Na jemném struhadle nastrouhejte žlutou část kůry z poloviny důkladně omytého citronu.  

  3. Do mísy nasypte nejdříve sypké suroviny-mouku, cukr a vanilkový cukr. Společně je promíchejte. Nyní přidejte do mísy nakrájené studené máslo, žloutky a nastrouhanou kůru z citronu. Teď klidně použijte ruce a vše společně zpracujte v hladké kompaktní těsto nebo hnětacím hákem v robotu. Kompaktní těsto teď zabalte do potravinářské folie a dejte nejlépe přes noc do chladničky. 

  4. Připravte si vál, hladkou mouku, vykrajovátka, váleček, 2 plechy a pečící papír. Troubu si předehřejte na 180 stupňů. Na pomoučeném válu si ještě jednou těsto rukama pořádně zpracujte, aby se dalo pohodlně vyválet.

  5. Vál a válečky důkladně posypte hladkou moukou, těsto rozdělte na 2 poloviny a vyválejte ho na placku asi 2-3 mm tenkou.  Nyní si vezměte vykrajovátko ve tvaru vajíčka a tvořte sušenky. Do nich pak malými vykrajovátky vytvořte další jarní vzory. Sušenky pokládejte na pečící papír na plechu a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 5 minut. 

  6. Hotové sušenky nechte zchladnout a pak je můžete marmeládou slepovat k sobě nebo marmeládu servírovat zvlášť a do ní můžete sušenky namáčet. Nakonec je pocukrujte moučkovým cukrem.  

     

Sladká jídla a dezerty

Sladká jídla a dezerty

Velikonoce

Velikonoce

Můj Instagram

Left Menu IconSledujte mě
Menu