Smetanové brambory s kadeřávkem | Coolinářka
4. 3. 2016

Smetanové brambory s kadeřávkem

Ingredience

  • 250g čerstvého kadeřávku
  • 400g brambor typu A nebo B
  • 200ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce strouhaného parmazánu
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • pepř
  • máslo

Kadeřávek, blízký příbuzný kapusty, je jedna z mála plodin, kterou můžeme sklízet během zimy. Pokud ho máte na zahradě, jistě víte, že zvládne mrazíky i sníh. Pokud, jako já, na zahradě pěstujete maximálně v létě bylinky, musíte spoléhat na své oblíbené zelináře.
Kadeřávek nejen že je moc chutný, ale je i zdravý. Toto jsem se o něm dočetla na stránce www.zahradaapriroda.cz:
“Kadeřávek má čtyřikrát větší obsah karotenů než například brokolice. Z vitaminů obsahuje skupiny B, biotin, vitamin C, draslík, vápník, hořčík, železo, fosfor a vitamin E. Biotin – vitamin krásy udržuje hezkou pleť a vlasy. Množství vitaminu A posiluje imunitní systém, vitalitu a dobrou náladu. Draslík zase vyplavuje z těla škodliviny, čímž posiluje srdce, ledviny a močový měchýř. Vláknina z kadeřávku přispívá k tvorbě zdravé střevní mikroflóry. Kadeřávek má i léčivé účinky, neboť odstraňuje zácpu, zbavuje střeva jedovatých látek, chrání buňky před volnými radikály, snižuje cholesterol, posiluje sliznice v těle, snižuje stres a pomáhá při osteoporóze, zpomaluje proces stárnutí, podporuje stavbu kostí a chrání před rakovinou.”
Tak dost poučování! Ideální je tedy kadeřávek konzumovat syrový, můžete z něho udělat skvělé pesto! Dnešní recept žádná dietka není 🙂 Můžete ho podávat jako samostatné zeleninové jídlo nebo jako nápaditou přílohu.

Postup

  1. Listy kadeřávku otrhejte z košťálů a spařte je vroucí vodou

  2. Brambory oloupejte a nakrájejte je na tenké plátky

  3. V misce promíchejte smetanu, párkrát strouhněte muškátový oříšek, parmazán, čerstvě mletý pepř a sůl

  4. Zapékací mísu nebo jednoporcové mističky vymažte máslem

  5. Na dno dejte vrstvu plátků brambor, mírně je osolte a zalijte částí smetany

  6. Další vrstvu bude tvořit kadeřávek a nakonec opět vrstva brambor

  7. Tyto opět osolte a vše zalijte zbytkem smetany, navrch můžete položit kousíčky másla.
    Pečte v troubě na 180 stupňů zakryté alobalem 30 minut, aby brambory změkly

  8. Nakonec je dopékejte odkryté dokud nezezlátnou.
    Dobrou chuť!

To nejlepší pro vaše zdraví

Malá jídla

Malá jídla

Zeleninová jídla

Zeleninová jídla

Instagram feed

Left Menu IconSledujte mě
Menu