Ingredience
400 g těstovin- cca
40 g másla 30 g hladké mouky500 ml mléka1 lžíce dijonské nebo anglické hořčice- muškátový oříšek
200 g čedaru100 g goudy nebo tučného eidamu- sůl
- pepř
2 lžíce strouhanky- cca
50 g anglické slaniny (nemusí být)
Americká klasika – mac ´n´cheese. U nás v rodině tento recept zdomácněl. Je to sice kalorická bomba, ale na zimní večery se parádně hodí. Vyzkoušejte ho!
Postup
Těstoviny dejte vařit do osolené vody a troubu předehřejte na 180 stupňů.
Ve větším hrnci rozpusťte máslo a na něj nasypte hladkou mouku, společně krátce zarestujteNyní do máslové jíšky postupně přilévejte mléko a vždy ho důkladně vmíchejte, vznikne bešamelová omáčka
Tu dochuťte třemi strouhnutími muškátového oříšku, hořčicí, troškou soli a pepřem
Nakonec do omáčky vmíchejte oba nastrouhané sýry a nechte je rozpustit
Trochu sýru čedar si dejte stranou.
Menší pekáč nebo zapékací misku vymažte máslemUvařené těstoviny slijte a vysypte je do sýrové omáčky, vše promíchejte a celý obsah hrnce přendejte do pekáčku
Povrch těstovin posypte zbylým čedarem a strouhankou smíchanou se lžičkou změklého másla nebo na kostičky nakrájenou slaninou
Těstoviny dejte zapéct asi na 20 minut do vyhřáté trouby, než se na povrchu utvoří zlatá krustička
Dobrou chuť!