Ingredience
- cca
750 g brambor typu C 1 velká červená cibule2 hrsti kysaného zelí1 lžíce soli- špetka celého kmínu
1 lžíce sádla2 špetky mleté sladké papriky- jitrnice, jelita, pečený prejt, …
Dnešní recept je spíš takový tip na servírování, protože žádné velké vaření se tu nekoná 🙂 V tomto období zabíjaček by se vám ale mohla hodit právě tato příloha – jihočeská lepenice, kterou dělá moje mamka k opečeným zabíjačkovým specialitám… ale dá jíst klidně samostatně, třeba jako rychlá večeře.
Příspěvek vznikl ve spolupráci s http://www.kosik.cz
Postup
Brambory oloupejte a dejte je vařit do osolené vody s kmínem
Mezitím na lžíci sádla zpěňte na měsíčky nasekanou červenou cibuli, přidejte nakrájené kysané zelí a asi 5 lžíc vody z vroucích brambor, zamíchejte, přiklopte a zelí duste asi 3 minuty
Uvařené brambory slijte, ale trošku vody v nich nechte
Rozšťouchejte je a nakonec do nich zamíchejte podušené zelí s cibulkou a vše posypejte mletou paprikou
Lepenice se skvěle hodí jako příloha k upečeným jitrnicím, jelítkům a prejtu.